Futur post-fòssil (Online)

Curs

Futur post-fòssil

Crisi de recursos i transició energètica

Online
Dirigit per
Descripció

Davant el pronòstic de l’esgotament dels combustibles fòssils i altres recursos materials en les properes dècades, i ja immersos en la crisi climàtica i ecològica, molts països han posat ja en marxa la transició cap a noves fonts i models energètics. Malgrat cada cop hi ha més consens sobre la necessitat d’accelerar el canvi, el boom de les renovables ha arribat tard i la seva implementació a gran escala planteja dubtes i interrogants des de moltes perspectives. Hi haurà prou minerals per fabricar els vehicles elèctrics, les plaques solars i altres sistemes de producció energètica necessaris per cobrir la demanda actual? De quina manera la transició està agreujant anteriors conflictes socials i ambientals, i com evitar que aquesta fomenti la desigualtat entre països? L’economia circular o l’ecodisseny poden dirigir-nos cap a un model econòmic i productiu més sostenible? Quins canvis culturals i polítics són necessaris per fer possible la societat post-fòssil?

En aquest curs debatrem sobre les múltiples cares d’una transició energètica que tot just comença per intentar esbossar quins són els principals reptes econòmics, polítics i socials als quals ens hem d’enfrontar.

Data d'inici
28.02.2022
Data de fi
29.03.2022
Horari
De 18.30 a 20.00 h
Idioma
Català
Castellà
Modalitat

Online (en directe o en diferit). Els vídeos estaran disponibles fins al 29 d'abril. Informació pràctica sobre els cursos 2021-2022.

Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 60 €
Amb descompte*: 45 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys, amics/gues del CCCB i sòcis/es de Crític.

Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran d'enviar abans de l'inici del curs una còpia del document que l'acrediti a [email protected].

 

UN COP T'HAGIS MATRICULAT, REGISTRA'T AL WEB

IMPORTANT: després de confirmar el pagament recorda de fer clic al botó 'continuar' per tornar a la pàgina web i confirmar la inscripció.

Arxius adjunts
Sessions
dl. 28.02.2022

Quina transició energètica estem fent?

Anna Pérez Català

L'anomenada transició energètica forma part ja de l'agenda política i econòmica de les grans institucions i governs de tot el món. Però què implica exactament aquest concepte? Quines polítiques s'estan duent a terme per deixar enrere els combustibles fòssils? A quin ritme? Quins països n'estan sent capdavanters? Es fa de manera justa? Aquesta sessió respondrà totes aquestes preguntes i oferirà una panoràmica de la política climàtica a escala internacional. 

dl. 07.03.2022

Economia vs. ecologia: els conflictes ambientals d’avui i de demà.

Federico Demaria

Quina és la relació entre economia i ecologia? L'explotació ambiental ha causat grans conflictes socials, tant arreu del món com a casa nostra, que no són més que expressions de les grans contradiccions d'aquest sistema. En aquesta sessió parlarem de conflictivitat i també d'alternatives a aquest desenvolupament insostenible.  

dl. 14.03.2022

Millorar l'eficiència: ecodisseny i economia circular.

Laura Talens

L'extracció de matèries primeres per elaborar la major part dels productes i serveis que utilitzem diàriament podria haver arribat al seu zenit, i la vida útil d’aquests productes està limitada pel seu disseny i l’obsolescència programada, entre d’altres factors. Però, hi ha alternatives? En aquesta sessió parlarem de com, inspirant-nos amb els conceptes d’economia circular i d’ecodisseny, podem fer productes més eficients i tancar el cicle de materials per mitigar l’actual crisi energètica i de recursos.

dl. 21.03.2022

Com guanyar la batalla política i cultural a la crisi energètica.

Emilio Santiago Muiño

Hi ha marge per mitigar la crisi climàtica i energètica en el dia a dia de la ciutadania? Quins canvis polítics i culturals s'han de produir per viure en el col·lapse? En aquesta sessió parlarem dels discursos i les propostes polítiques que hi ha en l'actual moment de transició, d'on venen els seus missatges i quins idees realistes i propositives poden ajudar-nos a lluitar per un món millor. 

dt. 29.03.2022

Els límits minerals en la transició energètica. ATENCIÓ, SESSIÓ EN DIMARTS.

Alicia Valero

Les noves tecnologies i la producció d’energies renovables han disparat la demanda de minerals escassos com el liti o les terres rares, fet que posa en qüestió la possibilitat de poder-los utilitzar de manera extensiva en les properes dècades. Quins minerals comencen a escassejar, i com podem evitar que s’esgotin? Alicia Valero explicarà com passarem de ser dependents del petroli a ser dependents de tota la taula periòdica i quines implicacions pot tenir això en el nostre dia a dia.

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent

Investigadora del Centre d’Investigació de Recursos i Consums Energètics (Institut CIRCE), on dirigeix el grup d’investigació d’ecologia industrial

Ponent

Ambientòloga, especialitzada en canvi climàtic i desenvolupament internacional, investiga sobre polí

Ponent

Antropòleg climàtic, membre del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i doctor en An

Ponent

Professor d'economia ecològica i ecologia política a la Universitat de Barcelona i investigador de l

Ponent

Investigadora i responsable de la línia d’investigació "Gestió de recursos per a una economia circul

Ponent

És periodista i politòleg. Escriu a Crític sobre qüestions com l'emergència climàtica, energia i medi ambient.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.