Pintar la mort (Presencial)

Curs

Pintar la mort

Quatre visions des de la història de l'art

Presencial

A càrrec de

Descripció

Un recorregut per les pintures amb què els grans artistes han expressat la mort i el dol al llarg de la història de l'art occidental. A cada sessió, José A. Ortiz –doctor en història de l'art i autor del llibre Pintar la muerte. Cuadros para despedirme de mi padre (Temporal, 2022)– proposarà aprofundir en la mirada envers diverses obres reunides sota una mateixa perspectiva, recolzant-se en casos particulars. Des de la mort com a acte violent o com a esdeveniment quotidià fins a l'experiència personal de l'artista i el dolor per la pèrdua a les obres de pintors com Caravaggio, Artemisia Gentileschi, Gustave Courbet o Claude Monet.

Data d'inici
08.06.2023
Data de fi
29.06.2023
Horari
De 18.30 a 20.00 h
Idioma
Català
Modalitat

Presencial. La inscripció també inclou l'accés als vídeos de les sessions en directe i en diferit (fins al 31 d'agost del 2023).

Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 45 €
Amb descompte*: 30 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.

Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran de presentar el document que l'acrediti el primer dia del curs o enviar-lo per email a [email protected]

Sessions
dj. 08.06.2023

L'impuls de la mort. Vida i obra de Caravaggio.

José A. Ortiz

El joc de llums i d'ombres de les pinzellades de Caravaggio són una manera de mostrar-nos la realitat i, també, la mort. La biografia de l'artista està plena d'episodis agitats que van contribuir a omplir de contingut i profunditat la seva obra. Abordar els temes que va tractar en els seus quadres ens permet reflexionar sobre la transcendència de la vida i del final dels dies en plena època barroca.

dj. 15.06.2023

La pintura com a venjança. Artemisia Gentileschi i la violència de gènere.

 

José A. Ortiz

"¿És possible que això ho hagi fet una dona?", es preguntava Roberto Longhi. La resposta és un sí rotund. Artemisia Gentileschi va fer servir la pintura per venjar-se del seu món, i en les seves obres assassina i dona mort per sublimar el seu propi dolor. Ella no va ser l'única que va assassinar amb els pinzells, ja que pintar, per a molts, ha estat l'única manera d'expressar la injustícia i la desraó.

dj. 22.06.2023

Pintar la mort com una cosa real i mundana. El cas de Gustave Courbet.

José A. Ortiz

Pintar el que és corrent i el que és mundà va ser l’aspiració artística de Courbet. La realitat sense embuts es va apoderar del seu art, i la mort ja no apareix com quelcom sublimat o heroic. Morir és un acte humà més, i així ho va voler representar.

dj. 29.06.2023

Perdre l'estimada o pintar el dol. La mirada de Claude Monet.

 

José A. Ortiz

Perdre l'estimada deixa un buit a la vida que molts artistes han volgut omplir pintant-les. Com podem passar el nostre propi dol pinzellada rere pinzellada? Sembla paradoxal que l'impressionisme sigui l'explosió del color i de la pintura a l'aire lliure i que, alhora, l'expressió de la mort agafi aquí el camí cap a la modernitat pictòrica.

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent

Doctor en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona on també va cursar la llicenciatura i el màster en Gestió del Patrimoni Cultural.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.