Al final, les visions (Presencial)

Curs

Al final, les visions

Eugenio Trías, estil tardà i cinema

Presencial
Dirigit per
Descripció

Aquest curs pren com a punt de partida l’obra pòstuma d’Eugenio Trías, De cine. Aventuras y extravíos (2013), que el filòsof va dedicar a una passió constant a la seva vida i molt present a la seva filosofia: el cinema. En ella, Trías s’endinsa en la filmografia d’una sèrie de directors cabdals que contribueixen a forjar i nodrir la seva imaginació moral i filosòfica: Lang, Hitchcock, Welles, Coppola, Kubrick, Tarkovski, Bergman o Lynch, entre d’altres.

Al llarg de quatre sessions dialogarem, des de la mirada del filòsof, amb quatre pel.lícules fonamentals de la història del cinema que es projectaran paral.lelament en un cicle a la Filmoteca de Catalunya: Vertigo, d’Alfred Hitchcock, Persona, d’Ingmar Bergman, Nostalgia, d’Andréi Tarkovski i Eyes Wide Shut, de Stanley Kubrick. El curs i les respectives projeccions ens convidaran a pensar el cinema com un espai de retrobaments, de visions, de reconciliacions, de somnis si més no visualment verificats, i per tant realitzats. Així mateix, reflexionarem també sobre la qüestió clàssica de l’estil tardà, que convida a una meditació: la visió de les darreres coses pot produir-se davant d’una pantalla de cinema, i així, retroactivament, ens disposem a filosofar, o a viure (o a morir, o a saber), transformats pel que hem vist, i per com expliquem el que hem vist (i hem entès). 

Aquest curs s'organitza conjuntament amb el Centre d'Estudis Filosòfics Eugenio Trías i la Filmoteca de Catalunya, on es projectaran les quatre pel·lícules abans esmentades i on es farà, a més, una taula rodona de cloenda el dia 29 de setembre amb Mario Gas, David Trías, Violeta Kovacsics i Jordi Ibáñez. Més informació sobre el cicle de cinema a la Fimoteca, aquí.

Add to Calendar 2020-09-14 02:00:00 2020-10-05 02:00:00 Al final, les visions (Presencial): Eugenio Trías, estil tardà i cinema Aquest curs pren com a punt de partida l’obra pòstuma d’Eugenio Trías, De cine. Aventuras y extravíos (2013), que el filòsof va dedicar a una passió constant a la seva vida i molt present a la seva filosofia: el cinema. En ella, Trías s’endinsa en la filmografia d’una sèrie de directors cabdals que contribueixen a forjar i nodrir la seva imaginació moral i filosòfica: Lang, Hitchcock, Welles, Coppola, Kubrick, Tarkovski, Bergman o Lynch, entre d’altres. Al llarg de quatre sessions dialogarem, des de la mirada del filòsof, amb quatre pel.lícules fonamentals de la història del cinema que es projectaran paral.lelament en un cicle a la Filmoteca de Catalunya: Vertigo, d’Alfred Hitchcock, Persona, d’Ingmar Bergman, Nostalgia, d’Andréi Tarkovski i Eyes Wide Shut, de Stanley Kubrick. El curs i les respectives projeccions ens convidaran a pensar el cinema com un espai de retrobaments, de visions, de reconciliacions, de somnis si més no visualment verificats, i per tant realitzats. Així mateix, reflexionarem també sobre la qüestió clàssica de l’estil tardà, que convida a una meditació: la visió de les darreres coses pot produir-se davant d’una pantalla de cinema, i així, retroactivament, ens disposem a filosofar, o a viure (o a morir, o a saber), transformats pel que hem vist, i per com expliquem el que hem vist (i hem entès).  Aquest curs s'organitza conjuntament amb el Centre d'Estudis Filosòfics Eugenio Trías i la Filmoteca de Catalunya, on es projectaran les quatre pel·lícules abans esmentades i on es farà, a més, una taula rodona de cloenda el dia 29 de setembre amb Mario Gas, David Trías, Violeta Kovacsics i Jordi Ibáñez. Més informació sobre el cicle de cinema a la Fimoteca, aquí. Institut d'Humanitats de Barcelona [email protected] Europe/Madrid public
Data d'inici
14.09.2020
Data de fi
05.10.2020
Horari
18.30 - 20.00
Idioma
Català
Modalitat

Presencial.

Preu

General: 45 €
Amb descompte*: 35 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB, abonats/des a la Filmoteca (mitjançant cupó de descompte)
Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran de presentar el document que l'acrediti el primer dia del curs o enviar-lo per email.

La matrícula inclou les entrades per cadascuna de les quatre projeccions de la Filmoteca.

Informació important sobre els cursos de tardor de 2020

Sessions
dl. 14.09.2020

Uns ulls enlluernats. Trías admirador de Kubrick

Carlos Losilla

dl. 21.09.2020

Sempre i per sempre Vertigo. Trías voyeur de Hitchcock

Antonio Monegal

dl. 28.09.2020

Escenes primitives i reconciliacions. Trías davant Bergman

Jordi Ibáñez

dl. 05.10.2020

L’origen desplaçat i les promeses perilloses. Trías escoltant Tarkovski

Nuria Vidal

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
CEFET. Centro de Estudios Filosóficos Eugenio Trías
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona
Filmoteca de Catalunya

Ponents

Ponent

Catedràtic de Teoria de la literatura i Literatura comparada del Departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra.

Ponent
És assagista, professor de la Universitat Pompeu Fabra i de l'ESCAC, i membre del consell de redacció de Caimán Cuadernos de Cine i de La Furia Umana.
Ponent
Doctor en Filologia Germànica per la Universitat de Barcelona, i professor d'Estètica i Teoria de les Arts en el departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra.
Ponent

Crítica de cinema en diaris, revistes i televisió; des de l'any 2008 imparteix classes de crítica a l'ESCAC.

Ponent
Doctor en Filologia Germànica per la Universitat de Barcelona, i professor d'Estètica i Teoria de les Arts en el departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.