Arquitectures del desig (Presencial)

Curs

Arquitectures del desig

Resistències creatives antihegemòniques (195X - 2024)

Presencial
Dirigit per

A càrrec de

Descripció

Des de mitjan segle XX fins avui, en l’arquitectura arquitectònica occidental s’han desenvolupat processos teòrics, especulatius i subversius que han exercit una resistència creativa davant d’alguns dels esdeveniments i sistemes més rellevants del seu temps: el capitalisme, les guerres, l’extractivisme, la crisi climàtica, el colonialisme o el patriarcat, entre d’altres. Al llarg de tres sessions, indagarem en aquestes pràctiques a partir de l’exploració d’obres i escrits que van ser marginals o van passar desapercebuts en el seu moment, però que van tenir i tenen una gran importància en el desenvolupament del camp de coneixement arquitectònic.

Data d'inici
16.05.2024
Data de fi
06.06.2024
Horari
De 18.30 a 20.00 h
Idioma
Castellà
Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 35 €
Amb descompte*: 25 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.

Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran de presentar el document que l'acrediti el primer dia del curs o enviar-lo per email.

Arxius adjunts
Sessions
dj. 16.05.2024

Resistències creatives de la postguerra i post-68 (1950-1980).

Cristina Goberna

En aquesta sessió introduirem la idea d’”Arquitectures del desig” com a pràctica de resistència creativa i estudiarem alguns moviments que es van enfrontar a l’alienació de la ciutat neoliberal i al capitalisme des de l’urbanisme, l’art o la pedagogia. Des del París dels anys 50, amb Constant Nieuwenhuys i La Internacional Situacionista, als radicals italians dels 70 i  el desenvolupament de la idea de “Disseny crític”, passant pel Maig del 68 francès, amb grups revolucionaris com Utopie.

dj. 23.05.2024

Globalització, control i les arquitectures del “¥€$” (1992-2016).

Cristina Goberna

Als anys 90 i primera dècada i mitjans dels 2000, grups arquitectònics i multidisciplinaris van construir una resistència davant les pràctiques arquitectòniques hegemòniques dominants a través d’una crítica centrada en l’acceleració del procés neoliberalitzador de la societat i el control exercit des de la política i les corporacions. En aquesta sessió ens centrarem en l’anàlisi d’alguns d’aquests grups: Dogma, Recetas Urbanas, Indimedia o Forensic Architecture, entre d’altres.

dj. 06.06.2024

Justícia climàtica, política, reparació i identitat (2016-2024).

Cristina Goberna

Des dels anys previs a la pandèmia, les practiques arquitectòniques i els objectius dels moviments de resistència s’han diversificat. Avui s’ocupen, també, de temes com les cures, la crisi climàtica, la identitat, la memòria o la reparació. En aquesta sessió estudiarem alguns exemples de les noves pràctiques, com el treball pedagògic sobre colonització i medi ambient de Paulo Tavares, el llibre Queer Spaces: A atlas LGTBQIA+. Places & Histories, editat per Adam Nathaniel Furman i Joshua Merdell, o el projecte de Leve Productora i Top Manta Following the Fish, per al pavelló  català a la Biennal d’Arquitectura de Venècia de 2023

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent

Cristina Goberna Pesudo és arquitecta, crítica i professora universitària entre Nova York i Barcelona.

Ponent

Cristina Goberna Pesudo és arquitecta, crítica i professora universitària entre Nova York i Barcelona.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.