Casa(s). Mirades sobre la idea d’habitar

Curs
Descripció

Quins anhels i quins desitjos alberga avui la casa? És, com deia Bachelard, la topografia del nostre ésser íntim? Com ha canviat el ventall de sentits atorgat socialment a l’espai domèstic? I la seva forma i les seves funcions? Llar, fortalesa, recer, cau, niu, alberg. En el decurs del temps, la casa ha donat resposta a necessitats diverses i ha representat un conjunt heterogeni de valors i significats: és l’espai on trobar refugi en un món inhòspit, el lloc íntim des del qual interpretem el món, territori de memòria i identitat, eina de lluita política i de control social, escenari de conflictes de gènere.

Aquest curs proposa una aproximació polièdrica al sentit de la casa, des de dins cap a fora, explorant els seus usos, les formes diverses d’habitar els espais domèstics, la seva evolució i la seva càrrega simbòlica. Al llarg del curs, els alumnes que ho desitgin aniran construint un arxiu fotogràfic comú amb la voluntat de representar, documentar i qüestionar les diverses dimensions de la casa. El taller final, amb la fotògrafa Laura Covarsí, recollirà aquestes imatges i examinarà l’obra d’alguns fotògrafs contemporanis per crear un atles d’usos de la fotografia entorn de l’espai domèstic.

Data d'inici
20.01.2015
Data de fi
07.03.2015
Horari
19:00
Idioma
Castellà
Lloc
Institut d'Humanitats - CCCB
Sessions
dt. 20.01.2015

Cases d’habitacions

Xavier Monteys

dt. 27.01.2015

Tots els llits del rei

Ramon Faura

dt. 03.02.2015

Fer ciutat i construir identitat

Kathrin Golda-Pongratz

dt. 10.02.2015

Ja sóc a casa! La llar universal a la pantalla

Andrés Hispano

dt. 17.02.2015

La casa, instruccions d’ús. Una perspectiva literària

Robert Juan-Cantavella

dt. 24.02.2015

La Home. Noves fronteres entre allò privat i allò públic

Jorge Luis Marzo

ds. 07.03.2015

Taller de fotografia. Entorn de la casa: atles d’usos de la fotografia

Laura Covarsí

Ponents

Ponent
Realitzador audiovisual, comissari, pintor i articulista. Escriu regularment en el suplement de cultura de La Vanguardia (membre del comitè assessor des del 2002 fins al 2014).
Ponent
Historiador de l'art, realitzador audiovisual, professor del Centre Universitari de Disseny BAU de Barcelona i membre del Grup de Recerca GREDITS.
Ponent

L’arquitecta Kathrin Golda-Pongratz (Augsburg, 1971) és doctora en arquitectura i urbanisme per la Universitat de Karlsruhe.

Ponent

Formada com a historiadora de l'art a la Universitat de Salamanca i com a fotògrafa a l'Escola d'Art d'Osca.

Ponent

Músic, escriptor i doctor arquitecte. Imparteix classes a l'Escola ELISAVA, on també coordina l’àrea de socials.

Ponent

Nascut a Almassora el 1976, va ser cap de redacció de la revista cultural Lateral i actualment publica les seves crítiques literàries en e

Ponent

Catedràtic de Projectes arquitectònics a l’ETSAB (Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona), on coordina el màster “Teoria i pràctica de

Ponent

Llicenciada en Història de l'Art, fotògrafa i amb estudis addicionals en Gestió Cultural i Cooperació Internacional.

Ponent
Arquitecte i professor extern d’Elisava, Barcelona. Llicenciat a la Università degli Studi di Roma “La Sapienza”, des de l’any 2001 viu a Barcelona, on porta a terme la seva recerca sobre la ciutat contemporània.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.