Contra l'Imperi de la Normalitat (Online)

Curs

Contra l'Imperi de la Normalitat

Online
Descripció

La dominació neuronormativa hegemònica és un conflicte clau del nostre temps. El capitalisme ha assolit una fase en què la dominació mèdica i psiquiàtrica, a través dels diagnòstics de discapacitat, neurodiversitat i trastorns mentals, s’ha estès independentment de com de lluny o de prop estem de l’ideal neurotípic i capacitista. Ningú assoleix la norma-ideal de cos totalment sa, ni els ritmes de productivitat que ens imposa el turbocapitalisme. Ningú aconsegueix sentir-se realment bé en aquesta misserabilitat de la vida, perquè esborrem les violències estructurals que històricament han volgut ordenar, domesticar, excloure i assenyalar com a anormals determinats cossos i subjectivitats. Ningú aconsegueix sentir-se totalment capaç en aquest món de jos endurits i heroics, perquè individualitzem els patiments i els despolititzem. Els moviments de la neurodiversitat i la militància anticapacitista proposen rebutjar la idea mateixa d’un cervell “normal” i un cos “normal”. Tal com passa amb la biodiversitat, existeixen molts tipus de ments, cossos i sensibilitats, i allò que les torna patològiques és el biaix neurotípic i normalitzador a partir del qual es dissenyen els espais de treball, les escoles i l’espai públic.

Des de la mateixa experiència, el coneixement situat i la recerca militant, lis docents d’aquest curs ens introduiran en l’univers de l’anticapacitisme i la lluita diska, la neurodiversitat, la salut mental crítica i l’escolta de veus per proposar un món futur més enllà de l’Imperi de la Normalitat.

Data d'inici
05.05.2025
Data de fi
26.05.2025
Horari
De 18.30 a 20.00 h
Idioma
Català
Castellà
Modalitat

Online. Els vídeos estaran disponibles fins al 31 d'agost de 2025. Informació pràctica sobre els cursos 2024-2025.

Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 45 €
Amb descompte*: 30 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.

Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran d'enviar abans de l'inici del curs una còpia del document que l'acrediti a [email protected]

Després de matricular-te, registra’t al web per accedir als vídeos. 

Sessions
dl. 05.05.2025

La vulnerabilitat comuna. El capacitisme i les seves violències.

Asun Pié Balaguer

L'autosuficiència no és pròpia de la vida humana. L'exclusió, eliminació, correcció i normalització de les persones categorizades com a discapaces resulta ser una estratègia per mantenir aquesta veritat oculta. Les dificultats de gestió social de la vulnerabilitat en les nostres societats contemporànies tenen relació amb això i expliquen part de les raons de la nostra crisi occidental. Per tot això, en primer lloc, s'abordarà el problema de la discapacitat i les diverses violències que la travessen. En segon lloc, s'analitzaran les dificultats de gestió social de la vulnerabilitat humana, el seu paper en el manteniment del sistema capitalista i en la producció i (re)producció d'aquestes i altres violències. En tercer lloc, es proposarà pensar en la vulnerabilitat com a insurrecció i palanca per al canvi social.

  • Pié, A. (2014) Por una Corporeidad Postmoderna. Nuevos tránsitos sociales y educativos para la interdependencia. Barcelona: Pedagogías Contemporáneas. UOC.
  • Pié, A. (2019). La Insurrección de la Vulnerabilidad. Para una pedagogía de los cuidados y la resistencia. Barcelona: Universitat de Barcelona.
  • Pié, A. (2024). Pedagogías crip y la revolución de los cuerpos. Madrid: Kaotica editorial.
dl. 12.05.2025

Salut mental i mecanismes d’inferiorització social: del monòleg psiquiàtric a l’exotització acadèmica.

Fernando Balius

En un context històric on a totes hores es parla de salut mental, comença a evidenciar-se que els habituals marcs de comprensió es mostren incapaços de donar compte de la complexitat del patiment psíquic i la seva prevalença en la nostra societat. És urgent reflexionar sobre qui pot parlar-ne precisament i en quines condicions ho fa (o se’l deixa de fer). Aquesta ponència busca connectar les diferents maneres en què la psiquiatria, els productes culturals i l'Acadèmia reprodueixen activament la subalternitat i l'estigma.

  • Desmesura. Una historia cotidiana de la locura en la ciudad. Balius, Fernando i Pellejer, Mario. Bellaterra, 2018.
  • El malestar es otra cosa. Sobre la necesidad de ampliar nuestra noción de sufrimiento. Erro, Javier. Bellaterra, 2025.
  • Las voces que no escuchamos. Mejías Rosa, Paula. La revolución delirante, 2023.
dl. 19.05.2025

Després de la normalitat: neurodiversitat i capitalisme. 

Robert Chapman

(ANG amb traducció simultània). Sessió en col·laboració amb CCCB Debats.

dl. 26.05.2025

El cos “diska”: entre les arquitectures del tancament i les cartografies del plaer.

Itxi Guerra

Ens van dir que les escoles i els instituts eren espais d'aprenentatge, de joc i de creixement; Foucault ens va venir a dir que eren presons, i les infàncies i adolescències ens ho confirmen dia a dia. El "diska" en una societat capitalista també es mira des del confinament, la normalització i el lloc a no habitar. Entre aquests confinaments, ¿quins llocs existeixen i creem per al plaer? ¿Quins espais de resistència i vandalisme creem i habitem per qüestionar-los, sobreviure'ls i destruir-los? ¿Què ens porta l’anticapacitisme per fer front a tot això?

  • McRuer, R. (2021). Teoría Crip: signos culturales de lo queer y de la discapacidad. Kaótica Libros.
  • Muscarsel Isla, M. (2020). Ser lesbiana no es suficiente: la fiesta de las amigas (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata).
  • Illich, I. (2020). La sociedad desescolarizada y otros textos sobre educación (Vol. 3). Ediciones Morata.

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona
Amb el suport de

Ponents

Ponent

Professora agregada dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Ponent

Fernando Balius és filòsof, escriptor i docent especialitzat en salut mental.

Ponent

Itxi Guerra es dedica des del 2018 a fer xerrades sobre capacitisme, teoria queer i anarquisme.

Ponent

Robert Chapman és una persona neurodivergent formada en filosofia que escriu sobre la teoria de la neurodiversitat, la bogeria i

Ponent

Fundada a l'Argentina el 2005 per Diego Esteras i Ezequiel Fanego, Caja Negra és una editorial independent que dissem

Ponent

Marta Echaves (Madrid, 1990) es va formar en Filosofia, i en el Programa d'Estudis Independents del MACBA.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.