Dones en temps de guerra (Online)

Curs

Dones en temps de guerra

Històries i cròniques des del conflicte

Online
Dirigit per

A càrrec de

Descripció

Fins al segle XX ha estat escassa la participació de les dones en els conflictes bèl·lics. Serà a partir del segle passat, i més en concretament de la Primera Guerra Mundial, quan les dones no només esdevinguin indispensables per a la mobilització total dels recursos de la societat, desenvolupant múltiples tasques, sinó que s'incorporin també a la primera línia de la guerra, ja sigui per formar part de l'exèrcit o per desenvolupar feines col·laterals. En aquest curs coneixerem les guerres a través d'aquelles que, al front o des de fora, ens van deixar per escrit la seva visió i la seva participació en aquests conflictes.

Data d'inici
08.05.2023
Data de fi
22.05.2023
Horari
De 18.30 a 20.00 h
Idioma
Castellà
Modalitat

Online. Els vídeos estaran disponibles fins al 30 de juliol de 2023. Informació pràctica sobre els cursos 2022-2023.

Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 35 €
Amb descompte*: 25 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.

Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran d'enviar abans de l'inici del curs una còpia del document que l'acrediti a [email protected]

Després de matricular-te, registra’t al web per accedir als vídeos. 

Arxius adjunts
Sessions
dl. 08.05.2023

Llegim els textos de la Primera Guerra Mundial

Carmen Domingo

Tot i que la participació de les dones a la Primera Guerra Mundial no es va dur a terme en el terreny d’allò que és estrictament bèl·lic (tenim només constància de la seva participació en infermeria o cuina), sí que va tenir lloc, però, en un altre context, el d'observadores o periodistes, de manera que neix una primera generació de corresponsals de guerra, amb noms tan coneguts com els de Sofia Casanova, Carmen de Burgos o Nellie Bly. Serà a través dels seus textos com podrem conèixer l'avenç i el desenllaç del conflicte. I no només això: la Gran Guerra va obligar les grans potències europees a un gran esforç bèl·lic i va enviar a les trinxeres a una part important de la seva població masculina, l'aportació de la qual com a força laboral havia estat fins aleshores un dels principals combustibles de la Revolució Industrial. Va ser en aquell moment quan les dones van fer un pas endavant i van obtenir un protagonisme més gran en el mercat laboral.

dl. 15.05.2023

Què van explicar les nostres dones, i les que van venir de fora, durant la Guerra Civil?

Carmen Domingo

Durant l'Edat de Plata –el període que va des de principis del segle XX fins al 1936–, Espanya va viure una eclosió literària en què, a més d'escriptors i poetes famosos, van tenir el seu paper destacat dones poetes que van lluitar per publicar i que van ser reconegudes com a autores , com ara Rosa Chacel, Ernestina de Champourcín o Concha Méndez. En esclatar la Guerra Civil, aquestes escriptores es van involucrar de manera i en grau diferent en el conflicte, però, en finalitzar aquest, moltes van haver de marxar a l'exili. Se'ls unirien després d'altres que van viure la guerra de nenes i per a les quals el conflicte va suposar la pèrdua sobtada de la infantesa o la joventut. Totes van ser marcades per la guerra i, encara pitjor, molts d'aquests noms van caure en l'oblit.

dl. 22.05.2023

La Segona Guerra Mundial: dones en peu de guerra

Carmen Domingo

La situació de la dona durant la Segona Guerra Mundial es pot dir que és semblant a la de l'home, encara que hi hagi diferències, de tracte i de situació professional. Així doncs, l'expansió del paper de la dona respecte a conflictes anteriors va ser inevitable. Les dones van tenir oportunitats com a mà d’obra, i el seu paper va ser més important que durant la Gran Guerra. Seguint l'estela de les corresponsals, en trobem un bon nombre, com ara Marta Gellhorn o Marguerite Higgins. Mentrestant, als Estats Units, aquesta situació va ser simbolitzada amb la imatge de “Rosie la Rebladora”, una dona que realitzava treballs que abans es consideraven masculins, apropant-nos a les dones centrades en tasques relacionades amb els subministraments bèl·lics: no oblidem que, prop del final de la guerra, més de dos milions de dones treballaven a les fàbriques d'armament. Però, malauradament, les dones també van ser víctimes, i moltes d'elles van acabar en camps de concentració, deixant testimonis molt reveladors escriptores de la talla de Charlotte Delbo o Ginette Kolinka, sense oblidar-nos del d'Ana Frank.

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent

Escriptora i dramaturga.

Ponent

Escriptora i dramaturga.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.