Ecologies urbanes imprevistes (Presencial)
Ecologies urbanes imprevistes
La promesa de la ciutat multiespècie
Arran del confinament per la COVID-19, vam veure com, durant setmanes, telenotícies i xarxes socials bullien d’entusiasme pel suposat retorn de la natura als nostres pobles i ciutats. Més enllà de la veracitat d’algunes d’aquestes notícies, la reaparició d’aquests animals semblava posar cap per avall conceptualitzacions binàries sobre la ciutat entesa com un espai d’excepcionalitat humana. Aquesta preocupació per renaturalitzar la ciutat troba ressò en la creixent tendència a enverdir la ciutat creant “illes” de natura en oceans d’asfalt i ciment. Tot i que aquests espais s’han reconegut com a beneficiosos per a certs habitants (humans i no-humans), aquesta manera d’entendre la ciutat i les seves ecologies corre el risc d’invisibilitzar els tipus de natura que rarament són considerats part del verd urbà que cal estendre o preservar.
Protagonistes d’ecologies urbanes imprevistes, aquestes natures —des de gats de carrer que empaiten turistes fins a ocells que nien en edificis en desús— han trobat en la ciutat condicions no només per sobreviure, sinó per prosperar fora de la nostra gestió. Tot i ser residents permanents de les nostres ciutats, ens presenten oportunitats per aprendre realment què vol dir viure, coexistir, construir i narrar més enllà de l’humà a l’antropocè. Així doncs, aquest curs se centrarà en aquelles natures que no es consideren parts integrals de les ecologies urbanes de la ciutat per la seva capacitat adaptativa i inesperada, però que, paradoxalment, són amb les quals més urgentment ens convé aprendre a conviure si realment volem repensar la ciutat com a espai de justícia multiespècie.
Bibliografia recomanada
Chao, Sophie, Karin Bolender, and Eben Kirksey, (eds) (2022) The Promise of Multispecies Justice. Durham, N.C: Duke University Press Books.
Edwards, F, Popartan, L.A., Nilstad Pettersen, I., (eds) (2023) Urban Natures, Living the More-than-Human City, Berghahn Books.
Gandy, M. (2022) Natura Urbana. Ecological Constellations in Urban Space. MIT Press
Haraway, Donna (2019) Seguir con el problema: generar parentesco en el Chthuluceno. Bilbao: Consonni.
Tsing, A. L. (2021). La seta del fin del mundo. Princeton University Press.
Presencial. La inscripció també inclou l'accés als vídeos de les sessions en directe i en diferit (fins al 31 d'agost de 2025). Informació pràctica sobre els cursos 2024-2025.
General: 50 €
Amb descompte*: 35 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.
Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran de presentar el document que l'acrediti el primer dia del curs o enviar-lo per email.
Crèdits
Ponents
L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.