Ecos de Fanon (Presencial)

Curs

Ecos de Fanon

De l’alliberació nacional a la descolonització d’Europa

Presencial
Descripció

Frantz Fanon, teòric i militant anticolonial nascut a Martinica al 1925, es va convertir molt aviat en un dels pensadors més influents del seu temps, gràcies a la seva participació activa en les lluites per l'alliberament anticolonialista, i la seva visió de la descolonització com un esdeveniment no només polític i econòmic, sinó també social, cultural, simbòlic i civilitzatori.

La seva experiència personal durant la Segona Guerra Mundial -amb la negativa de França a reconèixer als soldats de les colònies-, la seva relació amb filòsofs francesos com Sartre, les seves vivències com a psiquiatre en contextos colonials, la seva implicació en la lluita d'alliberament algerià i el seu coneixement de la situació dels nous països independents, el van convertir en un dels millors analistes a l'hora d'interpretar la transformació del món que estaven provocant les lluites anticolonials.

Al llarg de tres sessions, analitzarem la trajectòria i el pensament teòric de Fanon, així com la genealogia del pensament radical afrocaribeny i les aportacions principals de l'autor a la formació d'una sociologia de la descolonització. Finalment, recorrerem alguns dels ecos que el seu pensament que trobem a la crítica decolonial, antiimperialista, antiracista, feminista i anticapitalista.

Data d'inici
11.06.2024
Data de fi
04.07.2024
Horari
De 18.30 a 20.00 h
Idioma
Castellà
Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 35 €
Amb descompte*: 25 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.

Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran de presentar el document que l'acrediti el primer dia del curs o enviar-lo per email.

Sessions
dt. 11.06.2024

Fanon abans de Fanon: una genealogia militant del pensament afrocaribeny.

Javier García Fernández

dt. 18.06.2024

Cap a una sociologia de la descolonització: nació, cultura i alliberació.

Javier García Fernández

dt. 02.07.2024

Fanon després de Fanon: ecos del pensament anticolonial en la transformació d’Europa.

Javier García Fernández

dc. 03.07.2024

Conferència d'Adam Shatz. 

Autor del llibre The Rebel's Clinic: The Revolutionary Lives of Frantz Fanon (Apollo, 2024). Sessió en col·laboració amb el CCCB Debats.

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent

Historiador, especialista en Estudis Postcolonials i en Història colonial moderna i contemporània, amb especial èmfasi en els processos de formació

Ponent

Historiador, especialista en Estudis Postcolonials i en Història colonial moderna i contemporània, amb especial èmfasi en els processos de formació

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.