El marxisme

Curs

El marxisme

Els clàssics i les ideologies. Flexo 2/6

Flexo
Dirigit per

A càrrec de

Descripció

Marx i el pensament que es desenvolupa a partir de la seva elaboració teòrica, hereu com és de la Il·lustració, ho és també, sovint de manera molt directa, del pensament i la cultura clàssics. Marx mateix va redactar la seva tesi doctoral sobre les filosofies d’Epicur i Demòcrit, i en les primeres pàgines d’El Capital cita elogiosament les distincions establertes per Aristòtil entre la funció pròpia d’un objecte com a utensili i la seva funció com a objecte d’intercanvi, distinció que Marx formularà amb el conegut binomi «valor d’ús / valor de canvi». El seminari resseguirà aquests diàlegs de Marx i el marxisme amb el món clàssic, que han conduït a l’elaboració d’un dels corrents polítics més influents de l’època contemporània.

Resseguint el fil que connecta les idees del present amb el passat, el cicle de seminaris Els clàssics i les ideologies, dirigit per Raül Garrigasait, analitza les influències dels clàssics grecs i llatins en algunes del les principals ideologies modernes.

Amb la col·laboració de La Casa dels Clàssics.

Add to Calendar 2019-12-02 01:00:00 2019-12-16 01:00:00 El marxisme: Els clàssics i les ideologies. Flexo 2/6 Marx i el pensament que es desenvolupa a partir de la seva elaboració teòrica, hereu com és de la Il·lustració, ho és també, sovint de manera molt directa, del pensament i la cultura clàssics. Marx mateix va redactar la seva tesi doctoral sobre les filosofies d’Epicur i Demòcrit, i en les primeres pàgines d’El Capital cita elogiosament les distincions establertes per Aristòtil entre la funció pròpia d’un objecte com a utensili i la seva funció com a objecte d’intercanvi, distinció que Marx formularà amb el conegut binomi «valor d’ús / valor de canvi». El seminari resseguirà aquests diàlegs de Marx i el marxisme amb el món clàssic, que han conduït a l’elaboració d’un dels corrents polítics més influents de l’època contemporània. Resseguint el fil que connecta les idees del present amb el passat, el cicle de seminaris Els clàssics i les ideologies, dirigit per Raül Garrigasait, analitza les influències dels clàssics grecs i llatins en algunes del les principals ideologies modernes. Amb la col·laboració de La Casa dels Clàssics. Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB Institut d'Humanitats de Barcelona [email protected] Europe/Madrid public
Data d'inici
02.12.2019
Data de fi
16.12.2019
Horari
De 18:30 a 20 h
Idioma
Castellà
Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 35 €
Amb descompte*: 25 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.
 

Arxius adjunts
Postal1.14 MB
Sessions
dl. 02.12.2019

Els clàssics i el marxisme. Sessió 1

Miguel Candel

dl. 09.12.2019

Els clàssics i el marxisme. Sessió 2

Miguel Candel

dl. 16.12.2019

Els clàssics i el marxisme. Sessió 3

Miguel Candel

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent

Miguel Candel Sanmartín (Barcelona, 3 de gener de 1945). Doctor en Filosofia, Universitat de Barcelona (1976).

Ponent
Filòleg, traductor, escriptor i editor. Recentement ha guanyat el Premi Llibreter de Literatura Catalana 2017 per Els estranys (Edicions de 1984).

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.