El populisme (Presencial)

Curs

El populisme

Els clàssics i les ideologies

Flexo
Presencial
Dirigit per

A càrrec de

Descripció

En un sentit tècnic, el terme populisme s’associa a un context inequívocament modern, i de manera especial al segle XX. A la dècada del 1950, el general Perón a l’Argentina o el general Pérez Jiménez a Veneçuela constitueixen exemples perfectes d’aquest llenguatge emocional basat a contraposar un bon poble imaginari a unes pèrfides elits que van mutant segons els interessos dels polítics populistes. Tot plegat no significa, tanmateix, que en l’antiguitat clàssica no existissin casos nítids d’allò que podríem anomenar «demagògia estructural». Genèricament, la idealitzada democràcia grega, la mateixa que va matar Sòcrates, conté un fort biaix populista. Qui la denuncià amb més vehemència fou sens dubte Plató. A la Política d’Aristòtil hi ha moltes reflexions en aquesta mateixa línia. Contemplar la nostra contemporaneïtat a través d’aquests i altres referents clàssics és sens dubte enriquidor. 

Resseguint el fil que connecta les idees del present amb el passat, el cicle de seminaris Els clàssics i les ideologies, dirigit per Raül Garrigasait, analitza les influències dels clàssics grecs i llatins en algunes del les principals ideologies modernes.

Amb la col·laboració de La Casa dels Clàssics.

Add to Calendar 2020-09-15 02:00:00 2020-09-29 02:00:00 El populisme (Presencial): Els clàssics i les ideologies En un sentit tècnic, el terme populisme s’associa a un context inequívocament modern, i de manera especial al segle XX. A la dècada del 1950, el general Perón a l’Argentina o el general Pérez Jiménez a Veneçuela constitueixen exemples perfectes d’aquest llenguatge emocional basat a contraposar un bon poble imaginari a unes pèrfides elits que van mutant segons els interessos dels polítics populistes. Tot plegat no significa, tanmateix, que en l’antiguitat clàssica no existissin casos nítids d’allò que podríem anomenar «demagògia estructural». Genèricament, la idealitzada democràcia grega, la mateixa que va matar Sòcrates, conté un fort biaix populista. Qui la denuncià amb més vehemència fou sens dubte Plató. A la Política d’Aristòtil hi ha moltes reflexions en aquesta mateixa línia. Contemplar la nostra contemporaneïtat a través d’aquests i altres referents clàssics és sens dubte enriquidor.  Resseguint el fil que connecta les idees del present amb el passat, el cicle de seminaris Els clàssics i les ideologies, dirigit per Raül Garrigasait, analitza les influències dels clàssics grecs i llatins en algunes del les principals ideologies modernes. Amb la col·laboració de La Casa dels Clàssics. Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB Institut d'Humanitats de Barcelona [email protected] Europe/Madrid public
Data d'inici
15.09.2020
Data de fi
29.09.2020
Horari
De 18:30 a 20 h
Idioma
Català
Modalitat

Presencial. 

Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 35 €
Amb descompte*: 25 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.
Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran de presentar el document que l'acrediti el primer dia del curs o enviar-lo per email.

Informació important sobre els cursos de tardor de 2020

Sessions
dt. 15.09.2020

Els clàssics i el populisme. Sessió 1

Ferran Sáez Mateu

dt. 22.09.2020

Els clàssics i el populisme. Sessió 2

Ferran Sáez Mateu

dt. 29.09.2020

Els clàssics i el populisme. Sessió 3

Ferran Sáez Mateu

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent

Filòsof, escriptor i professor titular de la facultat de Ciències de la Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon L

Ponent
Filòleg, traductor, escriptor i editor. Recentement ha guanyat el Premi Llibreter de Literatura Catalana 2017 per Els estranys (Edicions de 1984).

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.