El segle XIX, 2: L’època burgesa

Curs
Descripció

L’Institut d’Humanitats de Barcelona ofereix, amb el títol Les grans civilitzacions d’Europa, una sèrie de cursos dedicats a les cultures i les civilitzacions del nostre continent que han excel·lit en notables i diversos aspectes: organització política, religió, cultura literària, arquitectura i arts plàstiques, filosofia i història de la ciència. El curs d'enguany està dedicat a la segona meitat del segle XIX, que és l'època de la burgesia per excel·lència. S'hi veuran qüestions d'urbanisme i arquitectura, de literatura (Flaubert, Rimbaud, les germanes Brönte), de política (la revolució de 1848 i les guerres franco-prussianes), d'art (el moviment prerafaelita, Cézanne i els impressionistes francesos), i d'altres matèries, totes al voltant del mite del progrés, l'optimisme de la classe burgesa, i la crítica que en van fer molts dels seus contemporanis.

Data d'inici
02.10.2018
Data de fi
05.02.2019
Horari
De 18:30 a 20 h
Idioma
Català
Castellà
Lloc
Institut d'Humanitats
Preu

Matrícula: 135 €.
Matrícula amb descompte*: 115 €.
*Descomptes per a estudiants, aturats, pensionistes. més grans de 65 anys i Amics del CCCB. És imprescindible acreditar el motiu del descompte.

Sessions
dt. 02.10.2018

La revolució de 1848

José Enrique Ruiz-Domènec

dt. 09.10.2018

La pintura francesa realista: de Courbet a Manet

Victoria Combalía

dt. 16.10.2018

L’arquitectura industrial del segle XIX

José Ángel Sanz

dt. 23.10.2018

Dickens i la societat victoriana

D. Sam Abrams

dt. 30.10.2018

La reforma de les grans ciutats: el baró Haussmann i Ildefons Cerdà

Ángel Martín

dt. 06.11.2018

Baudelaire i la ciutat de París al Segon Imperi

Àlex Matas

dt. 20.11.2018

La novel·lística de Henry James, entre Amèrica i Europa

Andreu Jaume

dt. 27.11.2018

Les guerres francoprussianes i la Comuna de París

José Enrique Ruiz-Domènec

dt. 04.12.2018

Les germanes Brönte y el seu medi

D. Sam Abrams

dt. 11.12.2018

Flaubert i la crítica de la burgesia francesa

Jordi Llovet

dt. 18.12.2018

La germandat prerafaelita

Andreu Jaume

dt. 08.01.2019

Friedrich Nietzsche i la crítica del cristianisme

Jordi Ibáñez

dt. 15.01.2019

Wagner i el nacionalisme alemany

Luis Gago

dt. 22.01.2019

Tolstoi i Dostoievski, i l’època dels tsars

Ricardo San Vicente

dt. 29.01.2019

El moviment feminista a Europa

Mary Nash

dt. 05.02.2019

Cézanne: precursor de l’art del segle XX

Rafael Argullol

Ponents

Ponent

Doctor en Teoria de la literatura i Literatura comparada, és professor agregat de Teoria de la Literatura i Literatura comparada del Departament de

Ponent
Editor i crític. Ha editat l’obra assagística d’autors com Henry James, T. S. Eliot i W. H. Auden, així com la correspondència i els diaris de Jaime Gil de Biedma.
Ponent
Poeta, traductor, crític i assagista. Llicenciat en Hispàniques per la Universitat Autònoma de Barcelona, és professor de Poesia Catalana Actual i Teoria i Crítica.
Ponent
Doctor en Filologia Germànica per la Universitat de Barcelona, i professor d'Estètica i Teoria de les Arts en el departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra.
Ponent
Catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona. Director de l’Àrea de Literatura de l’Institut d’Humanitats de Barcelona.
Ponent

Catedràtic d’Història medieval a la Universitat Autònoma de Barcelona i director de l’Institut d’Estudis Medievals.

Ponent
Llicenciat en Dret per la Universitat Complutense i professor de violí i música de càmara pel Conservatori Superior de Música de Madrid.
Ponent
Catedrática d’Història Contemporània especialitzada en l’estudi de la història de la dona i del feminisme a Espanya, camp d’estudi en el qual fou pionera.
Ponent
Catedràtic d’Estètica i Teoria de les arts a la Universitat Pompeu Fabra. Escriptor, poeta i assagista, és membre de l’Institut Universitari de Cultura, entitat que va dirigir entre el 2002 i el 2008.
Ponent

Professor de literatura russa a la Facultat de Filologia (Universitat de Barcelona).

Ponent
És historiadora i crítica d'art, amb una dilatada experiència en diferents àmbits relacionats amb l'art modern i contemporani.
Ponent
Editor i crític. Ha editat l’obra assagística d’autors com Henry James, T. S. Eliot i W. H. Auden, així com la correspondència i els diaris de Jaime Gil de Biedma.
Ponent
Catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona. Director de l’Àrea de Literatura de l’Institut d’Humanitats de Barcelona.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.