Flexo 4/6. Les (in)humanitats
Flexo 4/6. Les (in)humanitats
D' "Hiperobjectes: filosofia i ecologia després de la fi del món", de Timothy Morton, a "Solaris", de Stanisław Lem
A càrrec de
Pensar més enllà de l’humà? Esdevenir l’altre? Comunicar-nos-hi? Finalment la qüestió del no-humà, amb tots els seus interrogants, s’ha expandit per l’àmbit de la filosofia i les ciències socials (sovint com a denúncia de l’antropocentrisme i l’actuació de l’Homo sapiens en la biosfera terrestre). Els afanys per desmantellar el model antropocèntric, però, no es deriven exclusivament dels teòrics de l’ecologisme o l’Ontologia Orientada a Objectes; la literatura també ha aportat visions alternatives, cada vegada que narrava subjectes no-humans, com ara bèsties, déus, alienígens, intel·ligències artificials... Deslliurada del requisit de la veracitat, la literatura ha pogut especular fora dels límits de la nostra cognició i, fins i tot, donar veu a tota mena d’alteritats no-humanes. Aquest seminari vol posar en comú arguments de Lovecraft, Lem, Le Guin, Haraway, Harman i Morton, de manera que ens situïn en un horitzó on l’anthropos no sigui central ni actuï com a mesura de totes les coses.
La literatura, l’antropologia, el cinema, la filosofia, el disseny i la poesia són mètodes per reflexionar, per donar lloc a les coses. En aquesta edició de Flexo, dirigida per Adrià Pujol sota el títol Els llocs i les coses, sis pensadors i pensadores reflexionaran sobre el seu treball i intentaran situar-lo, encarnar-lo en un lloc concret, a partir de les lectures que els inspiren.
Crèdits
Ponents
L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.