Flexo 5/6. Electra

Curs

Flexo 5/6. Electra

Sis mites en la literatura

Flexo
Dirigit per

A càrrec de

Descripció

La saga dels Atrides és l’única narració mitològica grega de la qual conservem les versions dels tres grans tràgics atenesos, Èsquil, Sòfocles i Eurípides, ben diferents entre elles. La filla d’Agamèmnon i Clitemnestra, Electra, una donzella ingènua i espantada a Les coèfores d’Èsquil, és una princesa ferma i eloqüent en Sòfocles, i finalment una malmaridada venjativa en Eurípides. Comparant aquests tres tipus femenins podrem comprovar fins a quin punt ja eren infidels, en el sentit d’originals i pròpies, les versions que els autors grecs confegien dels seus mites tradicionals. Tot seguit enfrontarem les Electres antigues amb les seves successores, especialment amb l’Electra del dramaturg austríac Hugo von Hofmannsthal (1902), influït per Wagner i Nietzsche, que caracteritza la seva protagonista com un Hamlet femení amb els símptomes histèrics dels primers pacients de Sigmund Freud.

Lectures principals: Èsquil, Les coèfores; Sòfocles, Electra; Eurípides, Electra; Hugo von Hofmannsthal, Electra

El cicle Flexo d’enguany, Sis mites en la literatura, està dirigit per Raül Garrigasait i La Casa dels Clàssics i seguirà l’evolució de sis figures mítiques en obres clàssiques de totes les èpoques, des de l’Antiguitat fins al segle XX.

Data d'inici
27.03.2019
Data de fi
10.04.2019
Horari
De 18:30 a 20 h
Idioma
Català
Lloc
Institut d'Humanitats
Preu

Matrícula: 35 €.
Matrícula amb descompte*: 25 €.
*Descomptes per a estudiants, aturats, pensionistes. més grans de 65 anys i Amics del CCCB. És imprescindible acreditar el motiu del descompte.

Sessions
dc. 27.03.2019

Flexo 5/6. Electra. Sessió 1

Ernest Marcos Hierro

dc. 03.04.2019

Flexo 5/6. Electra. Sessió 2

Ernest Marcos Hierro

dc. 10.04.2019

Flexo 5/6. Electra. Sessió 3

Ernest Marcos Hierro

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent

Ernest Marcos Hierro (Barcelona, 1963) és professor de filologia grega a la UB i investigador titular del Institut de Recerca en Cultures Medievals

Ponent
Filòleg, traductor, escriptor i editor. Recentement ha guanyat el Premi Llibreter de Literatura Catalana 2017 per Els estranys (Edicions de 1984).

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.