Hi ha alternatives? (Online)

Curs

Hi ha alternatives?

Mark Fisher: ideologia i malestar en el capitalisme

Online
Dirigit per
Descripció

Mark Fisher es revela avui com un dels pensadors més aguts a l’hora d’assenyalar els malestars que travessen l’experiència contemporània. Entre els seus escrits, Realisme capitalista es destaca com una descripció dels mecanismes que, després de la crisi financera global de la passada dècada, han refermat i sostenen un sistema que redueix el món a una ontologia empresarial. L’autor posa el focus en les aspiracions d’una ideologia que, més enllà de la conquesta d’allò material, busca imposar un “realisme” radical que anul·li fins i tot la capacitat d’imaginar un escenari diferent. En un marc de temporalitat reduït a un present absolut, regit per la demanda i la devoció digital, el futur es desdibuixa com a projecte per a una generació que pateix en el seu propi cos la violència psíquica dels dispositius de subjectivació neoliberals. Encara que sembli que la lògica cultural del capitalisme tardà sigui capaç d’envair-ho tot i devorar qualsevol indici de contracultura, Fisher no deixa d’indagar en una crítica que apunta als futurs perduts, en una mena d’invocació espectral capaç de perforar allò donat, d’obrir una esquerda per a la transformació. Aquest curs pretén donar un marc d’interpretació a una obra clau del pensament actual, exposant la diagnosi de l’autor britànic a partir del seu propi context i les seves referències filosòfiques més recurrents, com Jameson, Zupančič o Zizek.

 

Bibliografia

Fisher, Realisme capitalista. No hi ha alternativa?, Barcelona, Virus, 2022.

Fisher, K-Punk, vol I, II y III, Buenos Aires, Caja Negra, 2019, 2020, 2021.

Fisher, Los fantasmas de mi vida, Buenos Aires, Caja Negra, 2017

Fisher, Constructos Flatline, Buenos Aires, Caja Negra 2022

Fisher, Lo raro y lo espeluznante, Alpah decay, 2018.

Cano, Germán, Los espectros del capitalismo, Gedisa, 2023

Data d'inici
01.03.2023
Data de fi
29.03.2023
Horari
De 18.30 a 20.00 h
Idioma
Català
Castellà
Modalitat

Online. Els vídeos estaran disponibles fins al 28 de maig de 2023. Informació pràctica sobre els cursos 2022-2023.

Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 45 €
Amb descompte*: 30 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.

Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran d'enviar abans de l'inici del curs una còpia del document que l'acrediti a [email protected]

 

Després de matricular-te, registra’t al web per accedir als vídeos. 

Arxius adjunts
Sessions
dc. 01.03.2023

Realisme capitalista: impotència reflexiva i cancel·lació de futur

Paula Kuffer

El profètic “No hi ha alternativa” de Margaret Thatcher s’ha convertit en l’estret marc d’elaboració del realisme capitalista, inherentment antiutòpic. El col·lapse simbòlic i la impotència reflexiva s’apropien d’un present per al qual el futur es cancel·la. El discret encant del capitalisme passa per la seva invisibilitat, però quant temps pot subsistir una cultura – es pregunta Fisher – sense l’aportació d’allò nou?

dc. 15.03.2023

Desig postcapitalista i malatia mental

Laura Llevadot

El desig està articulat pel capitalisme i les tecnologies de consum; el seu marc de precarietat ontològica també opera canvis en la mecànica libidinal i la relació amb allò real. A la vegada, la proliferació dels desordres psíquics propis del posfordisme, com l’estrés, la despressió i l’ansietat, reclama una politització de la malaltia mental davant la patologització que la relega a la privatització i l’esfera personal. Es tracta de símptomes que, des de la contracultura, han trobat un lloc d’enunciació.

dc. 22.03.2023

Crítica cultural i hauntologia

Marta Echaves

Absorbida i mercantilitzada tota resta del potencial revolucionari que pogués contenir el modernisme, Fisher es val del concepte derridià de hauntologia per proposar un marc des d’on pensar què va succeir amb les produccions culturals durant l’aterratge del neoliberalisme, el perquè del seu esgotament i la seva incapacitat per imaginar futur. La sessió aborda aquestes preguntes tenint en compte les contingències del context cultural espanyol des de la dècada dels 80 fins l’actualitat.

dc. 29.03.2023

Racionalitat neoliberal, control i burocràcia

Germán Cano

La interiorització dels dispositius de vigilància s’ha consumat en el marc postideològic del realisme capitalista, que és especialment realista en la seva presumpció de no creure ja en el gran Altre. La nova burocràcia descentralitzada prolifera i ho permea tot, soscavant qualsevol tipus de responsabilitat política en aquesta “cultura de l’auditoria”, on prima l’opressió, la interpassivitat i la cooperació.

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona
Amb el suport de

Ponents

Ponent

Professor titular al Departament de Filosofia i Sociedad de la Facultat de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid.

Ponent

Professora de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB), on coordina el Màster de Pensament contemporani i tradició clàssica.

Ponent

Marta Echaves (Madrid, 1990) es va formar en Filosofia, i en el Programa d'Estudis Independents del MACBA.

Ponent

Doctora en Filosofia amb una tesi al voltant de la figura del testimoni i la representació de la història en W. Benjamin i W.G. Sebald.

Ponent

Doctora en Filosofia amb una tesi al voltant de la figura del testimoni i la representació de la història en W. Benjamin i W.G. Sebald.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.