Llibertat (Online)

Curs

Llibertat

Idees clàssiques per al món que ve

Online
Dirigit per

A càrrec de

Descripció

Des de la tragèdia grega i el pensament de Sòcrates, la idea de llibertat ha estat un concepte fonamental, necessari i problemàtic alhora, de la filosofia, de l'ètica i de la política. Recorrent diversos moments de la història d'aquesta idea, en aquest seminari ens preguntarem què podem entendre per llibertat avui dia, en un temps de pandèmia i de possibilitats creixents de control tecnològic, i quin paper podem assignar a aquest concepte en les nostres vides.

Partint del text de l’Antígona de Sòfocles, passarem pel discurs sobre la dignitat de l’ésser humà de Pico della Mirandola, i amb Benjamin Constant compararem la llibertat dels antics amb la dels moderns. Ens detindrem en les nocions de llibertat de Kant i Mill, i aterrarem al segle XX de la mà d’Isaiah Berlin. Acabarem amb una reflexió sobre la compatibilitat entre llibertat col·lectiva i individual i les mesures de salut pública.

A partir de quatre conceptes fonamentals que ja trobem a la Grècia antiga, el cicle de seminaris Idees clàssiques per al món que ve explora la tradició per reflexionar sobre la vida del present i del futur immediat.
 

Bibliografia recomanada

Sòfocles: Antígona.Traducció de Carles Riba. Ed. Bernat Metge

Pico della Mirandola, G: Discurs sobre la dignitat de l’esser humà

Constant, B: La llibertat dels antics comparada amb la dels moderns a La Libertad de los modernos, Alianza editorial, Madrid

Kant, I: Fonamentació de la metafísica dels costums, Edicions 62, Barcelona

Mill, J.S: Sobre la llibertat. Traducció de Sira Abenoza. Ela Geminada, Barcelona

Berlin, I: Dos conceptos de libertad y otros escritos, Alianza editorial, Madrid

Add to Calendar 2021-03-10 01:00:00 2021-03-24 01:00:00 Llibertat (Online): Idees clàssiques per al món que ve Des de la tragèdia grega i el pensament de Sòcrates, la idea de llibertat ha estat un concepte fonamental, necessari i problemàtic alhora, de la filosofia, de l'ètica i de la política. Recorrent diversos moments de la història d'aquesta idea, en aquest seminari ens preguntarem què podem entendre per llibertat avui dia, en un temps de pandèmia i de possibilitats creixents de control tecnològic, i quin paper podem assignar a aquest concepte en les nostres vides. Partint del text de l’Antígona de Sòfocles, passarem pel discurs sobre la dignitat de l’ésser humà de Pico della Mirandola, i amb Benjamin Constant compararem la llibertat dels antics amb la dels moderns. Ens detindrem en les nocions de llibertat de Kant i Mill, i aterrarem al segle XX de la mà d’Isaiah Berlin. Acabarem amb una reflexió sobre la compatibilitat entre llibertat col·lectiva i individual i les mesures de salut pública. A partir de quatre conceptes fonamentals que ja trobem a la Grècia antiga, el cicle de seminaris Idees clàssiques per al món que ve explora la tradició per reflexionar sobre la vida del present i del futur immediat.   Bibliografia recomanada Sòfocles: Antígona.Traducció de Carles Riba. Ed. Bernat Metge Pico della Mirandola, G: Discurs sobre la dignitat de l’esser humà Constant, B: La llibertat dels antics comparada amb la dels moderns a La Libertad de los modernos, Alianza editorial, Madrid Kant, I: Fonamentació de la metafísica dels costums, Edicions 62, Barcelona Mill, J.S: Sobre la llibertat. Traducció de Sira Abenoza. Ela Geminada, Barcelona Berlin, I: Dos conceptos de libertad y otros escritos, Alianza editorial, Madrid Institut d'Humanitats de Barcelona [email protected] Europe/Madrid public
Data d'inici
10.03.2021
Data de fi
24.03.2021
Horari
De 18.30 a 20.00 h
Idioma
Català
Modalitat

Online. Les sessions es podran seguir en directe i els vídeos també estaran disponibles fins al final del curs.

Preu

General: 35 €
Amb descompte*: 25 €

*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.
Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran d'enviar abans de l'inici del curs una còpia del document que l'acrediti a [email protected]

Un cop t'hagis matriculat, registra't al web

Arxius adjunts
Sessions
dc. 10.03.2021

Idees clàssiques per al món que ve - Llibertat. Sessió 1

Begoña Román Maestre

dc. 17.03.2021

Idees clàssiques per al món que ve - Llibertat. Sessió 2

Begoña Román Maestre

dc. 24.03.2021

Idees clàssiques per al món que ve - Llibertat. Sessió 3

Begoña Román Maestre

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent

Begoña Román Maestre (Petrer, 1965) és doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona i professora de la mateixa Facultat.

Ponent
Filòleg, traductor, escriptor i editor. Recentement ha guanyat el Premi Llibreter de Literatura Catalana 2017 per Els estranys (Edicions de 1984).

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.