Obre portes i finestres

Curs

Obre portes i finestres

Una introducció als debats del pensament feminista contemporani

Descripció

Quines són les controvèrsies i els escenaris del feminisme contemporani? Com ha canviat la nostra manera de veure el món? Quines eines ens ofereix per situar-nos davant la desigualtat i l’opressió? Aquest curs breu pretén introduir algunes de les qüestions i debats més rellevants que travessen avui dia la teoria feminista i reflexionar sobre l’actualitat del seu potencial revolucionari. A través de l’exposició de les idees de quatre pensadores significatives, i de la lectura i la discussió de textos breus, ens acostarem als principals plantejaments teòrics i polítics del feminisme dels últims cinquanta anys: l'afirmació de la diferència sexual, el qüestionament del sistema sexe-gènere o les anàlisis de la intersecció entre racisme i sexisme en l'escena postcolonial. El curs conclou amb una visió i discussió general del pensament feminista dels segles XX i XXI a través de les lúcides reflexions de la filòsofa belga Françoise Collin.

Data d'inici
13.04.2015
Data de fi
21.04.2015
Horari
De 10:30 a 12 h
Idioma
Català
Castellà
Lloc
Institut d'Humanitats
Sessions
dl. 13.04.2015

«Dones is beautiful». El feminisme de la diferència

Elena Laurenzi

dt. 14.04.2015

«No es neix dona». Qüestionant el sistema sexe-gènere

Lorena Fuster

dl. 20.04.2015

«I no sóc una dona?» El feminisme postcolonial

Florencia Brizuela González

dt. 21.04.2015

«Posar-se a l'escolta d'una dona». El feminisme com a praxi

Elena Laurenzi

Ponents

Ponent

Investigadora a la Universitat del Salento (Itàlia) i professora contractada de la Universitat de Barcelona.

Ponent
És llicenciada en Dret i va realitzar el Màster en Ciutadania i drets humans i el Màster en Estudis Internacionals a la Universitat de Barcelona.
Ponent
Doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre el concepte d’imaginació política en el pensament de Hannah Arendt.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.