Petrocalipsis. Energia i escenaris de futur (Online)

Curs

Petrocalipsis. Energia i escenaris de futur

El límit, 4

Online

A càrrec de

Descripció

La societat dels combustibles fòssils té, literalment, els dies comptats. Durant els últims anys hem sentit molt a parlar sobre la necessitat d'emprendre una transició energètica i ecològica que ens haurà de portar cap a un nou model, essencialment idèntic però basat en les fonts d'energia renovable. La urgència i necessitat d’aquesta transició ve aparentment motivada per la lluita contra el canvi climàtic, a la vegada que està orientada al manteniment del ritme de producció i de consum actuals.

El tractament públic dels debats sobre transició energètica es basteix, però, sobre una sèrie de greus omissions i interpretacions esbiaixades. La primera omissió és que, segons els principals estudis, durant els propers anys es produirà la inevitable caiguda de la producció dels combustibles fòssils; és això el que està forçant l'acceleració dels plans de transició, i no la (necessària) lluita contra el canvi climàtic. Així mateix, també s’està intentant camuflar una realitat inevitable: el model d'abastament renovable que es proposa no pot cobrir, ni de lluny, l'actual consum energètic. Una interpretació realista de la situació preveu que en les properes dècades entrarem en un procés de descens energètic i de decreixement que, si no és pilotat, pot tenir conseqüències funestes tant per a les nostres societats com per al planeta. De tot això parlarem en aquest curs, mostrant les dades més recents sobre els canvis que s'estan operant en el panorama energètic i analitzant per què les actuals propostes són falses solucions que només ens poden fer perdre un temps preciós.

 

En el marc de l’exposició del CCCB Mart: el mirall vermell, el cicle de seminaris «El límit» proposa aquest concepte com a noció des d’on repensar el paradigma de progrés, la condició de l’humà i la natura dins els límits materials del planeta Terra.

Data d'inici
07.06.2021
Data de fi
21.06.2021
Idioma
Castellà
Modalitat

ONLINE. Els vídeos estaran disponibles fins al 31 d'agost.

* Descompte especial. Utilitza el codi ESTIUIHB al final del procés d'inscripció per obtenir 5€ de descompte.

 

Preu

General: 35 €
Amb descompte*: 25 €

*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.
Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran de presentar el document que l'acrediti el primer dia del curs o enviar-lo per email.

La inscripció inclou una entrada a l’exposició del CCCB Mart. El mirall vermell.

Un cop t'hagis matriculat, registra't al web.

Arxius adjunts
Sessions
dl. 07.06.2021

La decadència de la societat fòssil

Antonio Turiel

dl. 14.06.2021

El Green New Deal: un ideal inassolible

Antonio Turiel

dl. 21.06.2021

Escenaris de futur i alternatives reals

Antonio Turiel

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent

Doctor en Física Teòrica, és investigador a l’Institut de Ciències del Mar del Consejo Superior de Investigaciones Cient

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.