Realitats de la il·lusió

Curs
Descripció

De font de burla i inevitable desil·lusió a esperança de realització de quelcom intuït o anhelat, la il·lusió es precipita sempre en calidoscopis dobles i perpètuament ambigus. Aparentment ordida al voltant de la percepció, inverteix els valors d’allò real, algunes vegades per promoure el ridícul, d’altres per permetre’ns viure amb alegria en un món ple de penúries. Però, què passa quan el que coneixem com a real no és sinó una il·lusió? O, al revés, quan allò il·lusori és l'últim ancoratge d'una realitat? 

Aquest curs emprèn un recorregut per les paradoxals cruïlles de la il·lusió i de les seves promíscues realitats: de la crítica de la il·lusió a la seva apologia; de la sospita que la realitat no és més que il·lusió a la certesa que la nostra percepció està en nosaltres per enganyar-nos; de l'especificació que el propi cos no pot deixar de crear llaços d'intimitat amb allò il·lusori a l'emplaçament de l'il·lusionisme al centre del merament lúdic.

Data d'inici
24.04.2017
Data de fi
29.05.2017
Horari
De 18:30 a 20 h
Idioma
Català
Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona
Preu

Matrícula: 55 €.
Matrícula amb descompte*: 45 €.
*Descomptes per a estudiants, aturats, pensionistes. més grans de 65 anys i Amics del CCCB. És imprescindible acreditar el motiu del descompte.

Sessions
dl. 24.04.2017

Com s'imposen les creences il·lusòries?

Pere Saborit

dl. 08.05.2017

Il·lusió o realitat? Una perspectiva des de la física quàntica

Sonia Fernández-Vidal

dl. 15.05.2017

Illusions perdues i fantasmagories terminals. L’espectre del cos

Roberto Fratini

dl. 22.05.2017

El cervell davant del mirall

Òscar Vilarroya

dl. 29.05.2017

Trobada amb l'il·lusionisme

Mag Lari

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent
Il·lusionista i  llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Va iniciar-se a la màgia professional l’any 1994 arran del seu debut al Llantiol de Barcelona.
Ponent
Director de la Unitat de Recerca en Neurociència Cognitiva (URNC) i de la càtedra «El Cervell Social» a la Facultat de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Ponent
És filòsof i membre destacat de la Generació filosòfica de la transició (1975-1985) i format al Col·legi de Filosofia.
Ponent
Dramaturg i professor de Teoria de la Dansa al CSD de Barcelona (Institut del Teatre). Ha estat professor de la Università Statale de Pisa i a L’Aquila.
Ponent
Escriptora i divulgadora científica i té per objectiu fer de la ciència quelcom divertit, apassionant i fàcil d'entendre.
Ponent
Doctor en Filosofia. Professor de l'Institut del Teatre de Barcelona. Col·labora i ha col·laborat amb regularitat en diferents publicacions periòdiques com La Vanguardia. (Pausa.).

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.