Taller de crítica cinematogràfica

Curs
Descripció

Quin és i quin ha estat el paper de la crítica cinematogràfica? Com es fa la crítica d'una pel·lícula? Quins són els reptes i canvis de la crítica actual en el panorama mutant dels mitjans de comunicació?

Aquest taller pretén aportar una visió general de la crítica cinematogràfica, tant pel que fa a les seves dimensions teòrica i històrica com pel que fa a la pràctica. De la mà d'alguns dels professionals més destacats del sector a Catalunya i Espanya, es revisaran els moments més significatius de la història de la crítica cinematogràfica, les bases teòriques de les seves principals tendències i les circumstàncies que envolten la tasca de la crítica en els diferents mitjans de comunicació. A les classes pràctiques desenvoluparem un autèntic treball de taller que inclourà la comparació de diferents models crítics i de crítiques diverses sobre un mateix film, el desenvolupament d'exercicis pràctics sobre algunes pel·lícules proposades específicament per al taller o sobre altres estrenes d'actualitat, la redacció de diversos formats crítics i la seva adequació a diferents suports, etcètera.

Taller: La segona part de cada sessió consisteix en un taller pràctic a càrrec de Mónica JordanJosep Lambies i Marla Jacarilla

Data d'inici
31.01.2017
Data de fi
28.03.2017
Horari
De 18 a 21 h
Idioma
Català
Castellà
Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona
Preu

Matrícula: 180 €.
Matrícula amb descompte*: 150 €.
*Descomptes per a estudiants, aturats, pensionistes. més grans de 65 anys i Amics del CCCB. És imprescindible acreditar el motiu del descompte.

Sessions
dt. 31.01.2017

Què és la crítica de cinema?

Àngel Quintana

dj. 02.02.2017

Orígens, fonaments i evolució de la crítica cinematogràfica

Carlos Losilla

dt. 07.02.2017

La tradició crítica anglosaxona

Manu Yáñez

dj. 09.02.2017

Bazin, Cahiers i la política dels autors.

Manuel Garin

dt. 14.02.2017

Crítica, ràdio i televisió

Marta Armengou

dj. 16.02.2017

Taula rodona: indústria i creadors versus crítics?

Isa Campo Neus Ballús Javier Rueda

dt. 21.02.2017

La crítica en premsa escrita

Xavier Serra

dj. 23.02.2017

Videoassaig crític (I): teoria

Anna Petrus

dt. 07.03.2017

La crítica creativa: el crític com a artista

Imma Merino

dj. 09.03.2017

Nous cinemes, noves corrents crítiques

Sergi Sánchez

dt. 14.03.2017

Com cobrir els festivals?

Eulàlia Iglesias

dj. 16.03.2017

El cinema experimental: visita a l’Arxiu Xcèntric

Cloe Masotta

dt. 28.03.2017

Videoassaig crític (II): pràctica

Anna Petrus

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent
Professor a la Universitat de Girona. Crític del diari El Punt i col·laborador del suplement Cultura/s de La Vanguardia.
Ponent
Es va llicenciar en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i va estudiar cinema als tallers impartits per Víctor Erice i Pedro Costa.
Ponent
És assagista, professor de la Universitat Pompeu Fabra i de l'ESCAC, i membre del consell de redacció de Caimán Cuadernos de Cine i de La Furia Umana.
Ponent
Doctora en Comunicació per la Universitat Pompeu Fabra, on també ha cursat les llicenciatures en Humanitats i Comunicació Audiovisual així com el Màster en Estudis de Cinema i Audiovisual Contemporanis.
Ponent
Periodista especialitzada en cinema i audiovisuals i professora universitària al departament d’Estudis de Comunicació a la Universitat Rovira i Virgili.
Ponent
Periodista i crítica de cinema. Llicenciada en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Comunicació per la Universitat Pompeu Fabra.
Ponent
Javier Rueda és productor, director de fotografia, operador de càmera i també realitza treballs de posproducció i guió. Ha estat professor en diversos tallers de cinema orientats a joves.
Ponent
Crític i periodista cinematogràfic, escriu a Fotogramas, Rockdelux, Ara i Otros Cines. És l'editor de l'antologia La mirada americana.
Ponent
Treballa a la Universitat Pompeu Fabra, on dóna classes de banda sonora, narrativa serial i estètica cinematogràfica.
Ponent
Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Ramon Llull. Crítica de cinema. Ha treballat durant els últims 15 anys en l'àmbit de la cultura en general i del cinema en particular.
Ponent
Directora de cinema i guionista. El seu primer llargmetratge, La plaga (2013), es va estrenar internacionalment a la 63a edició de la Berlinale.
Ponent
Doctorat en Comuniació Audiovisuals a la Universitat Pompeu Fabra i professor de la mateixa universitat.  Cap del departament de Film Studies de l'ESCAC.
Ponent
Llicenciat en filosofia i diplomat en teologia i ciències religioses. S’ha especialitzat en l’estudi d’una filosofia intercultural i meditativa, i ha treballat la psicologia humanista i transpersonal.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.