Vivim ja en una distopia

Curs

Vivim ja en una distopia

Curs de filosofia

Dirigit per

A càrrec de

Descripció

Aquest curs proposa una reflexió sobre la veritat i la mentida en l’exercici de la política contemporània, l’objectiu declarat de la qual és assolir la igualtat, la llibertat i el benestar material de les persones. Les consideracions que farem s’inscriuran en la tradició que considera que en l’origen de la filosofia hi ha la cerca racional de la veritat i la felicitat.

En els últims temps ha calat en les democràcies europees l’opinió que les decisions dels governs estatals no poden modificar les lleis del mercat, sinó només respectar-les i obeir-les. Això ha donat lloc a una paradoxa: un sentiment d'impotència col·lectiva en un poble sobirà, una contradicció de la qual es desprèn una més que raonable desconfiança vers la política i els polítics. Ara bé, quan la salvació individual resulta improbable, l’única sortida és la solució col·lectiva. La voluntat de creure llança la gent als braços de qui està disposat a enganyar fent possible que les mitges mentides, les mentides completes o fins i tot inversemblants prosperin en un camp dels mitjans de comunicació adobat per la tecnologia digital.

Add to Calendar 2019-10-17 02:00:00 2019-12-19 01:00:00 Vivim ja en una distopia: Curs de filosofia Aquest curs proposa una reflexió sobre la veritat i la mentida en l’exercici de la política contemporània, l’objectiu declarat de la qual és assolir la igualtat, la llibertat i el benestar material de les persones. Les consideracions que farem s’inscriuran en la tradició que considera que en l’origen de la filosofia hi ha la cerca racional de la veritat i la felicitat. En els últims temps ha calat en les democràcies europees l’opinió que les decisions dels governs estatals no poden modificar les lleis del mercat, sinó només respectar-les i obeir-les. Això ha donat lloc a una paradoxa: un sentiment d'impotència col·lectiva en un poble sobirà, una contradicció de la qual es desprèn una més que raonable desconfiança vers la política i els polítics. Ara bé, quan la salvació individual resulta improbable, l’única sortida és la solució col·lectiva. La voluntat de creure llança la gent als braços de qui està disposat a enganyar fent possible que les mitges mentides, les mentides completes o fins i tot inversemblants prosperin en un camp dels mitjans de comunicació adobat per la tecnologia digital. Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB Institut d'Humanitats de Barcelona [email protected] Europe/Madrid public
Data d'inici
17.10.2019
Data de fi
19.12.2019
Horari
De 18:30 a 20 h
Idioma
Castellà
Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 90 €
Amb descompte*: 70 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.

Arxius adjunts
Postal1.06 MB
Sessions
dj. 17.10.2019

La mentida en política. Jonathan Swift, Maquiavel, Hannah Arendt.

Francisco Bengoechea

dj. 24.10.2019

Aquests mons paral·lels.

Francisco Bengoechea

dj. 31.10.2019

Sentències i dards. L’estratègia de la provocació, Nietzsche i l’aforisme digital.

Francisco Bengoechea

dj. 07.11.2019

El fantasma del relativisme. Deleuze: Plató i el simulacre.

Francisco Bengoechea

dj. 14.11.2019

De la caverna a la platea. Plató i el cinema.

Francisco Bengoechea

dj. 21.11.2019

La realitat i el seu doble. Milan Kundera: l'efecte kitsch; Svetlana Aleksiévitx: la revolució, demà.

Francisco Bengoechea

dj. 28.11.2019

Prejudicis i creences. L'ambició creadora de valors.

Francisco Bengoechea

dj. 05.12.2019

Un bany de realisme. Clément Rosset i el banquer d’Stendhal.

Francisco Bengoechea

dj. 12.12.2019

Les dues cares de l'apocalipsi: el feixisme i la invasió dels bàrbars.

Francisco Bengoechea

dj. 19.12.2019

Sense demà.

Francisco Bengoechea

Ponents

Ponent

(Irún, 1947). Professor jubilat del Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ponent

(Irún, 1947). Professor jubilat del Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.