Marta Tafalla

Ponent

Marta Tafalla

Marta Tafalla és professora d’ètica i estètica a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del consell científic del Centre for Animal Ethics a la Universitat Pompeu Fabra. Inicialment va centrar la seva recerca acadèmica en la figura del filòsof Theodor W. Adorno i, posteriorment, va virar cap a l’estudi de la relació entre humans, altres animals i natura des d’una perspectiva ètica i estètica. Tafalla ha fet estades de recerca a les universitats de Friburg, Münster, Potsdam i Londres, i els seus articles han aparegut a revistes acadèmiques com ara Estetika, Contemporary Aesthetics, Environmental Ethics, Isegoria, Dilemata o Bioética y Derecho. També publica periòdicament al diari Ara i al blog El Caballo de Nietzsche a eldiario.es.

En el marc de la defensa dels drets dels animals i la superació de l’antropocentrisme, Tafalla ha editat l’antologia de textos Los derechos de los animales (Idea Books, 2004) i Ecoanimal. Una estética plurisensorial, ecologista y animalista (Plaza y Valdés, 2019). Així mateix, ha participat en documentals sobre animalisme i ha comparegut al Parlament de Catalunya en el debat sobre l’ús dels animals en circs.

Haver nascut sense olfacte l’ha dut a parar una atenció especial a la sensorialitat. Va divulgar l’anòsmia amb la novel·la Nunca sabrás a qué huele Bagdad (UAB, 2010), i va rebre el premi Aposta 2011 per l’estudi «Olfacte i anòsmia en l’apreciació estètica».

Data d'actualització
2019-11-29

Ha participat en