Antonio Fontdevila llegeix Charles Darwin

Curs

Antonio Fontdevila llegeix Charles Darwin

Revolució. Flexo 6/6

Flexo

A càrrec de

Descripció

Com va revolucionar Darquin el pensament biolgògic i humanístic amb la seva gran obra L'origen de les espècies?

Aquesta revolució canvia el paradigma fixista de la immutabilitat de les espècies (el creacionisme) per un paradigma transformista de la descendència amb modificació per selecció natural (l’evolucionisme). El darwinisme invalida no solament el pensament de la creació independent sinó també els suposats fonaments naturals classistes i racistes de la humanitat. La gestació del llibre ens demostra com la idea de l’evolució és molt present en el pensament original del jove Darwin, inspirat pel viatge com a naturalista del Beagle. Tanmateix, el llibre és un compendi exhaustiu no només de les seves experiències, sinó també dels seus propis experiments i de les amplies reflexions sobre els treballs d’altres investigadors. La lectura del llibre mostra diversos conceptes fonamentals per entendre la teoria darwinista, que inclouen la unitat de tipus, el gradualisme,  la selecció natural i d’altres, els quals seran analitzats. Es discutirà també la vigència d’aquestes idees enfront dels nous avenços científics i de veus que parlen de la substitució del darwinisme per altres teories evolutives. Finalment, analitzarem algunes interpretacions, que, com el darwinisme social i la complexitat irreductible, han popularitzat algunes idees tendencioses del darwinisme no sempre correctes i que sovint es deriven d’una lectura esbiaixada del llibre. 

Flexo. Revolució és un programa de lectures compartides: sis pensadors de diversos àmbits llegiran amb nosaltres sis obres que consideren crucials per reflexionar sobre la idea de "revolució". Les sis lectures tractaran, des de diferents punts de vista, els canvis en la construcció de les subjectivitats, el capgirament de les relacions econòmiques i de poder, les possibilitats de la narració i la veritat, o les transformacions radicals que ha experimentat la nostra manera d’entendre la vida i el món.

Data d'inici
25.04.2016
Data de fi
03.05.2016
Horari
De 19 a 20:30 h
Idioma
Castellà
Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona
Preu

Matrícula: 35 €.
Matrícula amb descompte*: 25 €.
*Descomptes per a estudiants, aturats, pensionistes. més grans de 65 anys i Amics del CCCB. És imprescindible acreditar el motiu del descompte.

Sessions
dl. 25.04.2016

Revolució 6/6. Sessió 1

Antonio Fontdevila

dl. 02.05.2016

Revolució 6/6. Sessió 2

Antonio Fontdevila

dt. 03.05.2016

Revolució 6/6. Sessió 3

Antonio Fontdevila

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent
Catedràtic numerari de genètica des de l’any 1973, primer a la Universitat de Santiago de Compostel·la i després a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.