Dostoievski, pensador (Presencial)

Curs

Dostoievski, pensador

El mal, l'irracional, la salvació

Presencial
Dirigit per
Descripció

De l’humanisme tràgic a la catarsi mística, l’obra literària de Fiódor Mikhàilovitx Dostoievski (1821-1881) constitueix una profunda reflexió al voltant d’un ampli ventall de temes filosòfics existencials. L’ànima humana, el bé i el mal, l’optimisme i el nihilisme, l’ateisme o la fe són alguns dels temes que s’entrellacen en el seu pensament dialèctic, que planteja interrogants plenament vigents i que segueixen apel·lant avui a les nostres consciències.

Ens endinsarem en alguns dels aspectes clau del pensament de Dostoievski per capturar la seva complexa articulació filosòfica, contraposant-la també a la d’altres referents fonamentals de la seva època.

 

En el marc del bicentenari del naixement de Dostoievski es celebra al CCCB el debat 'Dostoievski, apocalipsi i profecia', amb Tatiana Kasatkina,Tamara Djermanovic i Miquel Cabal, així com la marató de lectura en veu alta de Crim i càstig, organitzada per La Casa dels Clàssics. 

Data d'inici
17.11.2021
Data de fi
22.12.2021
Horari
de 18.30 a 20.00 h
Idioma
Català
Castellà
Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 65 €
Amb descompte*: 50 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.
Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran de presentar el document que l'acrediti el primer dia del curs o enviar-lo per email.

Sessions
dc. 17.11.2021

Llums i ombres en la metafísica de Dostoievski.

Tamara Djermanović

El pensament de l’escriptor rus es constitueix a través d’una contínua dialèctica d’idees, on el 'pro' i el 'contra' entrellacen el seu discurs sobre la condició humana. En aquesta sessió introductòria al pensament dostoievskià, reflexionarem sobre l’ètica, la fe i els valors de la vida que, segons l’autor, poden 'salvar-nos'.

dc. 24.11.2021

Dostoievski vs. Tolstoi.

Ricardo San Vicente

Dues filosofies de vida, dues ments i dos estils. En aquesta sessió, contraposarem la metafísica de la irracionalitat dostoievskiana a l’ètica racionalista de Tolstoi.

dc. 01.12.2021

L'humor de Dostoievski.

Xènia Dyakonova

Dostoievski combina un sentit infal·lible del drama amb un gran sentit de l'humor. Si llegim a poc a poc Crim i càstig, L'idiota o Els germans Karamàzov hi descobrirem, d'una banda,  personatges còmics memorables, i de l'altra, escenes grotesques que actuen com a contrapunt dels episodis d'una gran intensitat dramàtica. Analitzarem l'humor, la ironia i el sarcasme dostoievskians com a ingredients constants de la seva escriptura i com a elements que conformen la seva particular visió de l'existència humana.

dc. 15.12.2021

Traduir un escriptor filòsof: La pobra gentApunts del subsol i Crim i càstig.

Miquel Cabal Guarro

Traduir Dostoievski és desxifrar-ne el codi. L'autor construeix la seva obra fent servir una eina que domina a la perfecció: la llengua russa. Explorarem els intersticis entre la poètica de Dostoievski i l’expressió del seu pensament, i veurem com basteix un sistema lingüístic i literari que l’ajuda a articular i desplegar tant l'argumentari que defensa com el que ataca.

dc. 22.12.2021

Dostoievski i Nietzsche.

Jordi Morillas

Dostoievski i Nietzsche són considerats dos grans pensadors en lluita contra el seu temps. Amb la finalitat de jutjar la veracitat d’aquesta asseveració, exposarem de manera analítica els seus diferents sistemes filosòfic-polítics.

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona
Amb el suport de

Ponents

Ponent

Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona, especialista en l’obra i el pensament de Fiódor Dostoievski.

Ponent

Miquel Cabal Guarro és traductor literari de rus i professor.

Ponent

Professor de literatura russa a la Facultat de Filologia (Universitat de Barcelona).

Ponent

Professora de literatures eslaves i estètica a la facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra i especialista en l'obra de Dostoievski.

Ponent
Poeta, traductora, crítica literària i professora d’escriptura, Xènia Dyakonova va néixer a Leningrad (actual Sant Petersburg) l’any 1985.
Ponent

Professora de literatures eslaves i estètica a la facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra i especialista en l'obra de Dostoievski.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.