El neoconservadorisme

Curs

El neoconservadorisme

Els clàssics i les ideologies. Flexo 4/6

Flexo
Dirigit per

A càrrec de

Descripció

Ni tots els straussians són neoconservadors ni tots els neoconservadors són straussians, però Leo Strauss va obrir el camí a una manera d’acostar-se als clàssics que ha esdevingut característica del neoconservadorisme. D’acord amb els seus plantejaments, a diferència de les ciències socials contemporànies, que pretenen centrar-se en els fets i deixar de banda els valors, els textos clàssics ens situen davant de les alternatives fonamentals en l’orientació de la vida política, on allò rellevant són els conflictes entre persones que mantenen opinions diverses sobre el que és convenient o el que és just. Tot i que la vida política actual sigui en molts aspectes diferent de la de l’Antiguitat, els neoconservadors defensen la necessitat de recuperar aquesta mirada. En les sessions d’aquest seminari es comentaran textos que il·lustren com es concreta aquesta recuperació i la manera peculiar en què els neoconservadors proposen llegir els antics.

Resseguint el fil que connecta les idees del present amb el passat, el cicle de seminaris Els clàssics i les ideologies, dirigit per Raül Garrigasait, analitza les influències dels clàssics grecs i llatins en algunes del les principals ideologies modernes.

Amb la col·laboració de La Casa dels Clàssics.

Add to Calendar 2020-02-12 01:00:00 2020-02-26 01:00:00 El neoconservadorisme: Els clàssics i les ideologies. Flexo 4/6 Ni tots els straussians són neoconservadors ni tots els neoconservadors són straussians, però Leo Strauss va obrir el camí a una manera d’acostar-se als clàssics que ha esdevingut característica del neoconservadorisme. D’acord amb els seus plantejaments, a diferència de les ciències socials contemporànies, que pretenen centrar-se en els fets i deixar de banda els valors, els textos clàssics ens situen davant de les alternatives fonamentals en l’orientació de la vida política, on allò rellevant són els conflictes entre persones que mantenen opinions diverses sobre el que és convenient o el que és just. Tot i que la vida política actual sigui en molts aspectes diferent de la de l’Antiguitat, els neoconservadors defensen la necessitat de recuperar aquesta mirada. En les sessions d’aquest seminari es comentaran textos que il·lustren com es concreta aquesta recuperació i la manera peculiar en què els neoconservadors proposen llegir els antics. Resseguint el fil que connecta les idees del present amb el passat, el cicle de seminaris Els clàssics i les ideologies, dirigit per Raül Garrigasait, analitza les influències dels clàssics grecs i llatins en algunes del les principals ideologies modernes. Amb la col·laboració de La Casa dels Clàssics. Institut d'HUmanitats de Barcelona - CCCB Institut d'Humanitats de Barcelona [email protected] Europe/Madrid public
Data d'inici
12.02.2020
Data de fi
26.02.2020
Horari
De 18:30 a 20 h
Idioma
Català
Lloc
Institut d'HUmanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 35 €
Amb descompte*: 25 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.

Sessions
dc. 12.02.2020

Els clàssics i el neoconservadorisme. Sessió 1

Josep Maria Ruiz Simon

dc. 19.02.2020

Els clàssics i el neoconservadorisme. Sessió 2

Josep Maria Ruiz Simon

dc. 26.02.2020

Els clàssics i el neoconservadorisme. Sessió 3

Josep Maria Ruiz Simon

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent
Va estudiar Filosofia i Filologia catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va doctorar en Filosofia. Va ser professor de la UAB i en l’actualitat ho és del Departament de Filosofia de la Universitat de Girona.
Ponent
Filòleg, traductor, escriptor i editor. Recentement ha guanyat el Premi Llibreter de Literatura Catalana 2017 per Els estranys (Edicions de 1984).

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.