Imatges i mites en el pensament filosòfic femení (Presencial)

Curs

Imatges i mites en el pensament filosòfic femení

Presencial

A càrrec de

Descripció

Diferents corrents filosòfics del segle XX van repensar la contemporaneïtat per mitjà del diàleg amb la Grècia antiga. En el cas de les filòsofes que tractarem, Rachel Bespaloff (1895-1949), María Zambrano (1904-1991) i Simone Weil (1909-1943), la relectura dels clàssics va enriquir nocions centrals del seu pensament filosòfic i polític: força, violència, fragilitat, alteritat, bellesa, amor, tendresa… Al llarg de les sessions, i de la mà de les tres autores, s’analitzarà el paper de determinades figures mítiques gregues com ara Atena, Orfeu, Hèctor, Tetis, Demèter i Persèfone, Prometeu, Electra i Antígona, entre altres. Així mateix, es pararà particular atenció a les respectives interpretacions de la Ilíada per part de Rachel Bespaloff i Simone Weil i al valor de la foscor en el pensament de María Zambrano. Malgrat les nombroses diferències, les tres pensadores coincideixen en l’intent de comprendre la condició humana, les relacions i la manera com es configura la “humanitat” en situacions extremes.

 

Bibliografia:

Bespaloff, Rachel, De la Ilíada. Seguit de “L’estil de l’edat mítica” de Hermann Broch, Rosa Rius Gatell (ed. trad. i intr.). Amb escrits de Jean Wahl, Montserrat Jufresa i Fina Birulés, Palma (Mallorca): Lleonard Muntaner, 2012.

Bespaloff, Rachel, De la Ilíada. Posfaci de Hermann Broch, Rosa Rius Gatell (trad.), Fina Birulés, “Nota biogràfica”, Barcelona: Minúscula, 2009.

Zambrano, María, El hombre y lo divino, Carmen Revilla Guzmán (prol.), Madrid: Alianza, 2020.

Weil, Simone, La fuente griega, Agustín López i María Tabuyo / José Luis Escartín Carasol i María Teresa Escartín Carasol (trads.), Madrid: Trotta, 2005.

Data d'inici
03.03.2022
Data de fi
24.03.2022
Horari
De 18:30 a 20 h
Idioma
Català
Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 35 €
Amb descompte*: 25 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.

Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran de presentar el document que l'acrediti el primer dia del curs o enviar-lo per email.

Posarem els àudios de les sessions a disposició de les persones inscrites al curs en la durada del mateix.

 

IMPORTANT: després de confirmar el pagament recorda de fer clic al botó 'continuar' per tornar a la pàgina web i confirmar la inscripció

Arxius adjunts
Sessions
dj. 03.03.2022

María Zambrano.

Rosa Rius

dj. 17.03.2022

Simone Weil.

Rosa Rius

dj. 24.03.2022

Rachel Bespaloff.

Rosa Rius

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent

Professora honorífica del Departament de Filosofia de la Universitat de Barcelona i membre del Semin

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.