Laboratoris de ficció

Curs
Descripció

Es poden filmar la literatura, l’art o la filosofia? Quines possibilitats creatives i formatives ofereix la televisió? Els cineastes, com han intervingut política i estèticament en la institució televisiva? 

Els grans directors de la modernitat, com ara Rossellini, Renoir, Bergman, Godard o Fassbinder, van realitzar pel·lícules i sèries que conformen una edat daurada del mitjà televisiu. En elles, van explorar els usos pedagògics i crítics de la televisió, van descobrir les seves possibilitats expressives i van aprofundir en l’estructura literària mitjançant la llarga durada o la serialitat. En paral·lel, als Estats Units, des dels anys 50 fins avui, la televisió ha estat també un laboratori d’investigació sobre la ficció per cineastes com ara Hitchcock o Lynch. Idees, projectes i pel·lícules a partir de la literatura, l’art o l’assaig en imatges.

Data d'inici
06.04.2016
Data de fi
11.05.2016
Horari
De 19 a 20:30 h
Idioma
Català
Castellà
Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona
Preu

Matrícula: 60 €.
Matrícula amb descompte*: 45 €.
*Descomptes per a estudiants, aturats, pensionistes. més grans de 65 anys i Amics del CCCB. És imprescindible acreditar el motiu del descompte.

Sessions
dc. 06.04.2016

Política de les imatges

Gonzalo de Lucas

dc. 13.04.2016

Un laboratori per a la ficció

Xavier Pérez Jordi Balló

dc. 20.04.2016

La intervenció en les institucions i l’art del retrat

Mercedes Álvarez

dc. 27.04.2016

Utopies de la televisió

Glòria Salvadó Fran Benavente

dc. 04.05.2016

La filmació de la paraula poètica i filosòfica

José Luis Guerín Raffaele Pinto

dc. 11.05.2016

L’adaptació de la novel·la

Albert Serra

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent
Director, productor i guionista. Llicenciat en Filologia hispànica i Literatura comparada per la Universitat de Barcelona.
Ponent
Professor de l'àrea de Teoria i Història de l'Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra i membre del consell de redacció de la revista Cahiers du cinéma-Espanya.
Ponent
Professora agregada dels Estudis de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra on imparteix Narrativa Audiovisual.
Ponent
Professor de cinema en la Universitat Pompeu Fabra. Director del Postgrau Muntatge audiovisual en l’IDEC/Universitat Pompeu Fabra.
Ponent
Professor de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i director d’exposicions del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, del 1999 fins al 2011.
Ponent
És un dels màxims representants del cinema d'autor europeu per la seva capacitat per crear una obra singular, poètica, que renova contínuament el llenguatge fílmic i la mateixa idea de bellesa.
Ponent
Cineasta. El seu primer llargmetratge, El cielo gira (2005), ha obtingut premis internacionals com ara el Tiger Award en el Festival de Rotterdam.
Ponent
Des de 1974 treballa com a professor de Filologia Italiana a la Universitat de Barcelona i, des de 2001 és també professor consultor de l'UOC.
Ponent
Professor de Narrativa Audiovisual i Crítica cinematogràfica i televisiva a la Universitat Pompeu Fabra i vicedegà dels Estudis de Comunicació Audiovisual.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.