Masculí, antipatriarcal (Presencial)

Curs

Masculí, antipatriarcal

Desmuntant l'«home»

Presencial
Dirigit per
Descripció

Quines són les masculinitats hegemòniques avui? Com ha canviat el #MeToo la socialització del desig i els rols de gènere? El feminisme, és femení per definició? Vivim un moment de contrarevolució sexual? Ha quedat obsoleta, la categoria “home”?

En els últims anys, la crisi de la masculinitat tradicional ha passat de ser objecte d’estudi restringit a certs àmbits acadèmics progressistes a obrir-se pas a l’esfera pública. La quarta onada feminista, amb el seu ampli impacte en la cultura de masses, el gir biopolític impulsat pels corrents LGTBI+ i l’auge dels men’s studies estan donant lloc a un debat que busca redefinir la “masculinitat”. Aquesta categoria se situa avui en un espai problemàtic en el qual les propostes de canvi i de renovació que s’han articulat des dels anys seixanta es complementen amb l’autocrítica de gènere i la deconstrucció dels privilegis adquirits en virtut del binarisme heteronormatiu.

En aquest curs abordarem, des de perspectives diverses i inclusives, tot i que no necessàriament coincidents, les noves configuracions de gènere, i sotmetrem a debat col·lectiu les pràctiques, actituds, atributs i pressupòsits que creen i recreen el constructe cultural que coneixem com a “home”.  

Add to Calendar 2020-11-04 01:00:00 2020-12-09 01:00:00 Masculí, antipatriarcal (Presencial): Desmuntant l'«home» Quines són les masculinitats hegemòniques avui? Com ha canviat el #MeToo la socialització del desig i els rols de gènere? El feminisme, és femení per definició? Vivim un moment de contrarevolució sexual? Ha quedat obsoleta, la categoria “home”? En els últims anys, la crisi de la masculinitat tradicional ha passat de ser objecte d’estudi restringit a certs àmbits acadèmics progressistes a obrir-se pas a l’esfera pública. La quarta onada feminista, amb el seu ampli impacte en la cultura de masses, el gir biopolític impulsat pels corrents LGTBI+ i l’auge dels men’s studies estan donant lloc a un debat que busca redefinir la “masculinitat”. Aquesta categoria se situa avui en un espai problemàtic en el qual les propostes de canvi i de renovació que s’han articulat des dels anys seixanta es complementen amb l’autocrítica de gènere i la deconstrucció dels privilegis adquirits en virtut del binarisme heteronormatiu. En aquest curs abordarem, des de perspectives diverses i inclusives, tot i que no necessàriament coincidents, les noves configuracions de gènere, i sotmetrem a debat col·lectiu les pràctiques, actituds, atributs i pressupòsits que creen i recreen el constructe cultural que coneixem com a “home”.   Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB Institut d'Humanitats de Barcelona [email protected] Europe/Madrid public
Data d'inici
04.11.2020
Data de fi
09.12.2020
Horari
De 18.30 a 20.00 h
Idioma
Català
Castellà
Modalitat

Presencial. 

Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 55 €
Amb descompte*: 40 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.
Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran de presentar el document que l'acrediti el primer dia del curs o enviar-lo per email.

Informació important sobre els cursos de tardor de 2020

Arxius adjunts
Full de mà571.8 KB
Sessions
dc. 04.11.2020

100% femení, 100% masculí: el desig en l’era del feminisme viral.

Antonio J. Rodríguez

Fenòmens globals com #MeToo han reactivat la consciència de lluita contra l’heteropatriarcat iniciada ja dècades enrere. El debat sobre la (in)validesa de les categories de gènere guanya terreny, i poc a poc sembla que apareix una masculinitat igualitària, autocrítica i disposada a cedir espais de privilegi. Un procés que, malgrat tot, segueix donant lloc a multitud de paradoxes, ambigüitats, i encara més interrogants: la “nova masculinitat” sorgeix de la dissolució de les categories del gènere, o es tracta d’una simple substitució dels atributs de l’ “home” tradicional per altres de diferents? L’abolició de l’heteropatriarcat implica necessàriament la fi de l’heterosexualitat? Aquestes noves sensibilitats estan calant en tots els estrats socials, o estan restringides a una elit?

El periodista i escriptor Antonio J. Rodríguez compartirà les seves reflexions entorn de la masculinitat, el gènere i el desig en un nou marc que ens commina a canviar de posició i a redibuixar, plegats, els nostres mapes afectius.

Acte en col·laboració amb CCCB Debats.

dc. 11.11.2020

Llibertat contra-patriarcal.

Najat El Hachmi

Islam i feminisme constitueixen encara una cruïlla per a la majoria de dones nascudes en famílies musulmanes. És hora de transmetre un missatge clar en favor de la igualtat entre sexes i de la llibertat de les dones, un missatge que per força ha de passar per una contra educació feminista i un encarament amb la càrrega misògina de la religió per reivindicar que homes i dones puguem relacionar-nos-hi com ens sembli i no segons els relats hegemònics que perpetuen una masculinitat patriarcal.

dc. 18.11.2020

El Barri Xino com laboratori dels gèneres.

Rafael M. Mérida Jiménez

Un cas emblemàtic de la transformació de Barcelona, tant des d’una perspectiva urbana com des d’una anàlisi de les seves recreacions literàries i cinematogràfiques al llarg del segle passat, seria el de l’antic «Districte Cinquè», part del qual va acabar coneixent-se popularment com «Barri Xino» des de la dècada dels anys vint i que en l’actualitat s’engloba al Raval. Rafael M. Mèrida oferirà un recorregut cultural per les realitats històriques i els imaginaris socials d’aquesta “regió moral” a partir de testimonis de les persones trans que la van poblar.

dc. 25.11.2020

Masculinitats alternatives per al segle XXI.

Teresa Requena Pelegrí

En aquesta sessió parlarem del que significa definir-se com a home i d'allò que considerem com a masculí, és a dir com a una manera apresa d'estar al món. Quins són els privilegis estructurals dels quals els homes, pel sol fet de ser homes, han gaudit i gaudeixen? Malgrat que parlem d'igualtat de gènere en molts àmbits, molts homes s'identifiquen amb masculinitats tòxiques que se sustenten en models de dominació. Parlarem de diferents maneres de definir-se com a home que rebutgin la violència, la dominació, el sexisme inherent a la masculinitat hegemònica i es comprometin amb models d'igualtat, justícia, diàleg i no violència.

dc. 02.12.2020

El Palomar: present, passat i futur

El Palomar

El Palomar, integrat per Mariokissme i R. Marcos Mota, és un projecte des del qual revisar la història oculta en relació amb la identitat i el gènere. El Palomar és un context de treball, un posicionament polític i un replantejament institucional. Els seus artífexs són artistes, però també són programadores, actuen com comissàries i generen discursos crítics. Aquest laboratori de base queer marca els seus propis ritmes, combinant identitats múltiples i flexibles per modificar les formes de treballar amb l'art. En la seva ponència El Palomar, present, passat i futur, revisaran més de set anys de trajectòria.

dc. 09.12.2020

Herois i dolents again. Nous vells mites de la masculinitat.

Clara Serra

La teoria feminista ha fet una profunda crítica al subjecte hegemònic de la Modernitat, identificant aquest subjecte com una gran trampa en què el neoliberalisme i el regim patriarcal han col.laborat mútuament per ocultar la vulnerabilitat dels cossos, la interdependència dels subjectes o l’opacitat del desig. Aquell subjecte masculí inverosímil, purament racional, transparent i autosuficient, és tant el genet solitari dels western com el llop de Wall Street, és l’heroi i també el dolent. Aquesta sessió proposa una anàlisi crítica de la subjectivitat patriarcal i de la seva supervivència en una part dels discursos contemporanis sobre les “noves masculinitats”. La crítica al subjecte clàssic de la masculinitat implica l’assumpció d’una impotència: els homes també són producte del poder i també estan travessats pel desig. La masculinitat no deixarà de ser patriarcal si creiem que els homes són tan autònoms i poderosos que poden canviar-se a sí mateixos tots sols i si seguim dividint el món entre els herois i els dolents.

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent

Escriptor nascut el 1987.

Ponent

Investigadora, activista feminista i exdiputada de l’Assemblea de Madrid.

Ponent

El Palomar és un lloc de producció, investigació, memòria, trobada, exhibició, diàleg i visibilitat política.

Ponent

Nascuda al Nador (Marroc) el 1979, és escriptora i llicenciada en Filologia Àrab per la Universitat de Barcelona.

Ponent

Professor agregat Serra Húnter de literatura espanyola i d’estudis de gènere de la Universitat de Lleida (des de 2006).

Ponent

Teresa Requena Pelegrí és membre del Departament de Filologia Anglesa i Alemanya de la Universitat de Barcelona.

Ponent

Doctor en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (Premi Extraordinari de Doctorat).

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.