(Re)descobrir Joseph Roth (Presencial)

Curs

(Re)descobrir Joseph Roth

Una lectura des de la tradició oculta

Presencial

A càrrec de

Descripció

Joseph Roth va acabar d’escriure La llegenda del sant bevedor la primavera del 1939, dues setmanes abans de morir, ben a prop d’una catàstrofe històrica que ell havia augurat. Va morir alcoholitzat, apàtrida, quan vivia com a refugiat a París; allà va crear aquesta fascinant i misteriosa paràbola en què fa servir símbols i mites de l’Antic Testament i també de la tragèdia, i la contextualitza en una època de fort caràcter escatològic de la historia europea: els anys trenta. Per penetrar en la comprensió d’aquest llegat, ens introduirem en allò que Hannah Arendt va anomenar «tradició oculta», és a dir, la tradició jueva, pària, ocultada i apartada del cànon amb què Europa s’havia anat explicant a si mateixa. Si bé el curs es centrarà en l’anàlisi del cant del cigne de l’escriptor galitzià, la seva lectura també es farà en ressonància amb altres de les seves dues obres principals: Jueus errants i Job. Història d’un home senzill.

 

Bibliografia

Joseph Roth, La llegenda del sant bevedor, trad. Pilar Estelrich, Flâneur, 2021.

Joseph Roth, Job. Història d'un home senzill, trad. Judith Vilar, L'Avenç, 2012.

Joseph Roth, Judíos errantes, trad. Pablo Sorozábal Serrano, Acantilado, 2008.

Hannah Arendt, La condició humana. Empúries, 2009.

Paul Ricoeur, Finitud y culpabilidad. Editorial Trotta, 2011.

Gershom Scholem, Las grandes tendencias de la mística judía, trad. de Beatriz Oberländer, Madrid, Ediciones Siruela, 2006

Timothy Snyder, Tierras de sangre. Europa entre Hitler y Stalin. Galaxia Gutenberg, 2020.

Sófocles, Hölderlin, Pasolini Traducción, ed. e introd. Helena Cortés Gabaudan y Manuel Enrique Prado Cueva, pról. Arturo Leyte. La Oficina Ediciones, 2012.

Data d'inici
12.12.2022
Data de fi
19.12.2022
Horari
18.30 - 20.00
Idioma
Castellà
Modalitat

Presencial. La inscripció al curs també inclou l'accés als vídeos de les sessions en directe i en diferit (fins al 8 de gener del 2023).

Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 30 €
Amb descompte*: 20 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.

Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran de presentar el document que l'acrediti el primer dia del curs o enviar-lo per email.

Sessions
dl. 12.12.2022

De Galitzia a París: una geografia espiritual, política i literària

Berta Ares Yáñez

En la primera part del curs desenvoluparem un itinerari biogràfic i intel·lectual de l’escriptor, d’Orient a Occident, en un recorregut que va des de la seva Brody natal (Galitzia, actual Ucraïna) fins a la Viena de la postguerra; a les ciutats de Berlin, Frankfurt i París d’entreguerres; a Moscú, capital del projecte soviètic, i a un vagareig per Europa, amb base a París, durant l’exili. Abordarem les principals claus de lectura de la seva obra des de la cultura jueva: el món del shetl, els moviments messiànics i místics, i el procés de la Il·lustració, emancipació i assimilació.

dl. 19.12.2022

Mística i transgressió al llindar de la Segona Guerra Mundial

Berta Ares Yáñez

La segona sessió la dedicarem a realitzar una introducció i una lectura hermenèutica de La llegenda del sant bevedor a partir de tres tradicions implícites en el text: la tradició jueva i judeocristiana (el mite de la Creació i el mite de Job, principalment); la tradició clàssica grega (el mite d’Èdip i el mite de Dionís), i una filosofia política propera al pensament de Hannah Arendt, a partir de la qual ens acostarem a les figures del pària i el parvenu, i el col·lapse moral d’Europa, que dona context històric i polític a la llegenda.

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona
Amb el suport de

Ponents

Ponent

Periodista i investigadora cultural, doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra amb la te

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.