Simone Weil (Presencial)

Curs

Simone Weil

L'alliberadora exigència de desitjar la veritat

Presencial
Dirigit per
Descripció

Aquest curs ofereix un recorregut per comprendre amb profunditat alguns dels aspectes del pensament d’una de les filòsofes més lúcides del segle XX: Simone Weil (1909 -1943). La vida d’aquesta pensadora francesa d’origen jueu va transcórrer en un dels períodes més convulsos de la història europea i mundial, i no es resignà a ser-ne només una contempladora passiva: participà des de ben jove en la lluita sindical, visità Alemanya i Itàlia durant l’auge del feixisme, treballà en diverses fàbriques per comprendre de primera mà l’opressió obrera, s’apuntà com a voluntària a la columna Durruti durant la Guerra Civil espanyola i col·laborà amb el govern francès a l’exili durant la Segona Guerra Mundial. Això no obstant, el seu amor per la veritat va fer que es resistís a deixar-se arrossegar per les inèrcies ideològiques que van encegar alguns dels seus companys de militància, deixant-la en una situació incòmode que defuig les classificacions gruixudes: mística sense església, militant obrera sense partit, platònica i materialista.

 

Bibliografia recomanada:

Revilla, C. (2011), Vida de Simone Weil, Madrid: EILA.

Pétrement, S. (1997), Vida de Simone Weil, trad. de Francisco Díez del Corral, Madrid: Trotta.

Weil, S. (2000), Escritos de Londres y últimas cartas, trad. de Maite Larrauri, Madrid: Trotta.

Weil, S. (2003), Escrits sobre la guerra, trad. d’Anna Berenguer i Isabel Ortega, Alzira: Bromera.

Weil, S. (2007), Escritos históricos y políticos, trad. de María Tabuyo i Agustín López, Madrid: Trotta.

Weil, S. (2010), A la espera de Dios, trad. de María Tabuyo i Agustín López, Madrid: Trotta.

Weil, S. (2016), L’arrelament, trad. de Rosina Ballester, Barcelona: Edicions de 1984.

Weil, S. (2018), Reflexiones sobre las causas de la libertad y de la opresión social, trad. de Carmen Revilla, Madrid: Trotta.

Weil, S. (2020), La amistad, ed. de Mónica Mesa, trad. de Belén Quejigo, Madrid: Hermida.

Weil, S. (2022), La agonía de una civilización y otros escritos de Marsella, ed. de Carmen Revilla, Madrid: Trotta.

Data d'inici
19.04.2023
Data de fi
24.05.2023
Horari
De 18.30 a 20.00 h
Idioma
Català
Castellà
Modalitat

Presencial. La inscripció també inclou l'accés als vídeos de les sessions en directe i en diferit (fins al 30 de juliol del 2023).

Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 70 €
Amb descompte*: 55 €
*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.

Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran de presentar el document que l'acrediti el primer dia del curs o enviar-lo per email.

Arxius adjunts
Sessions
dc. 19.04.2023

Simone Weil: algunes claus interpretatives.

Carmen Revilla Guzmán

En aquesta sessió ens aproximarem a la vida i al pensament de Simone Weil, posant èmfasi en les idees principals que motivaren la seva activitat i reflexió política.

dc. 26.04.2023

Conèixer el món a través del cos. La importància del treball.

Pau Matheu Ribera

En aquesta sessió analitzarem la concepció weiliana del «treball» per comprendre la seva importància política i epistemològica, i la relacionarem amb altres conceptes centrals del seu pensament com són la percepció, l’atenció, l’hàbit o la necessitat. Finalment, presentarem l’obra que sintetitza una primera etapa del pensament de Weil, les Reflexions sobre les causes de la llibertat i de l’opressió social, de 1934.

dc. 03.05.2023

El coneixement de la desgràcia: de l’experiència de fàbrica a la mística.

Pau Matheu Ribera

Com va influir l’experiència com a obrera en diverses fàbriques (des de desembre de 1934 fins a l’agost de 1935) en el pensament de Simone Weil? D’una banda, l’experiència li va permetre identificar factors concrets d’opressió que quedaven fora de l’esquema marxista, i de l’altra, l’opressió viscuda li va permetre conceptualitzar la desgràcia com a realitat essencial de la condició humana. La radicalitat d’aquesta experiència va fer que Weil acceptés progressivament l’existència de la dimensió sobrenatural, que fins aleshores no havia considerat.

dc. 10.05.2023

Radiografia del totalitarisme.

Josep Otón

Weil va analitzar la situació a Alemanya durant l’ascens del nazisme i va proposar analogies entre la política hitleriana, la Roma Imperial, l’Església medieval i l’Estat modern. En aquesta sessió estudiarem la concepció weiliana del totalitarisme, destacarem àmbits socials que, segons Weil, tenen trets totalitaris, i exposarem la filosofia de la història que el sustenta. Finalment, parlarem d’algunes qüestions centrals de l’anàlisi weiliana com són el concepte de força, la despersonalització de l’individu i el pes aclaparador del col·lectiu

dc. 17.05.2023

Un bloc compacte d’or pur. Els escrits de l’exili.

Carmen Revilla Guzmán

En els escrits de maduresa que Weil elaborà durant la seva etapa a Marsella, Nova York i Londres, es concreta l’articulació entre les dimensions política i espiritual del seu pensament. La filòsofa aconsegueix conciliar l’exigència d’actuar políticament per combatre la injustícia amb la necessitat de deixar-se transformar per la gràcia –el sobrenatural– en una actitud contemplativa caracteritzada per l’espera i l’atenció.

dc. 24.05.2023

Una font de vida. Simone Weil sobre l’amistat.

Rosa Rius

Al llarg de la seva vida, la filòsofa va cultivar profundes i fecundes amistats. En aquesta sessió analitzarem la concepció weiliana de l’amistat, posant èmfasi en la importància política d’aquesta pràctica. Weil, basant-se en la sempre inspiradora tradició grega, caracteritzarà l’amistat com una virtut que cal exercir i com una gairebé impossible harmonia entre contraris.

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona
Amb el suport de

Ponents

Ponent

És catedràtica de Filosofia a la Universitat de Barcelona, on ha dirigit el Seminari Internacional María Zambrano i la revista Aurora.

Ponent

És doctor en història per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre la filosofia de la història de Simone Weil, catedràtic d’ensenyament secun

Ponent

És professor de secundària i doctor amb filosofia per la Universitat de Barcelona amb la tesi Si

Ponent

Professora honorífica del Departament de Filosofia de la Universitat de Barcelona i membre del Semin

Ponent

És professor de secundària i doctor amb filosofia per la Universitat de Barcelona amb la tesi Si

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.