Taller de crítica cinematogràfica. Teoria i pràctica

Curs
Descripció

Quin és i quin ha estat el paper de la crítica cinematogràfica? Com es fa la crítica d'una pel·lícula? Quins són els reptes i canvis de la crítica actual en el panorama mutant dels mitjans de comunicació?

Aquest taller pretén aportar una visió general de la crítica cinematogràfica, tant pel que fa a les seves dimensions teòrica i històrica com pel que fa a la pràctica. De la mà d'alguns dels professionals més destacats del sector a Catalunya i Espanya, es revisaran els moments més significatius de la història de la crítica cinematogràfica, les bases teòriques de les seves principals tendències i les circumstàncies que envolten la tasca de la crítica en els diferents mitjans de comunicació. A les classes pràctiques desenvoluparem un autèntic treball de taller que inclourà la comparació de diferents models crítics i de crítiques diverses sobre un mateix film, el desenvolupament d'exercicis pràctics sobre algunes pel·lícules proposades específicament per al taller o sobre altres estrenes d'actualitat, la redacció de diversos formats crítics i la seva adequació a diferents suports, etcètera.

Taller: La segona part de cada sessió consisteix en una classe pràctica a càrrec de Mónica JordanIgnasi Franch Jorge Oter

Data d'inici
30.01.2018
Data de fi
15.03.2018
Horari
De 18 a 21 h
Idioma
Català
Lloc
Institut d'Humanitats
Preu

Matrícula: 180 €.
Matrícula amb descompte*: 150 €.
*Descomptes per a estudiants, aturats, pensionistes. més grans de 65 anys i Amics del CCCB. És imprescindible acreditar el motiu del descompte.

Sessions
dt. 30.01.2018

Què és la crítica de cinema?

Quim Casas

dj. 01.02.2018

Orígens, fonaments i evolució de la crítica cinematogràfica

Carlos Losilla

dt. 06.02.2018

Bazin, Cahiers i la política dels autors

Violeta Kovacsics

dj. 08.02.2018

La tradició crítica anglosaxona

Manu Yáñez

dt. 13.02.2018

Taula rodona: creadors versus crítics?

Desirée de Fez Carlo Padial Carla Simón

dj. 15.02.2018

Teories del cinema

Ana Aitana Fernández

dt. 20.02.2018

El cinema  a la ràdio i a la televisió

Josep Maria Bunyol

dj. 22.02.2018

Videoassaig crític (I): teoria

Anna Petrus

dt. 27.02.2018

La crítica en premsa escrita

Xavier Serra

dj. 01.03.2018

Nous cinemes, noves corrents crítiques

Sergi Sánchez

dj. 08.03.2018

La cobertura de festivals

Eulàlia Iglesias

dt. 13.03.2018

El cinema experimental: visita a l'Arxiu Xcèntric

Gloria Vilches (responsable Xcèntric)

dj. 15.03.2018

Videoassaig crític (II): pràctica

Anna Petrus

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent
Llicenciada en Periodisme per la Universitat de Murcia i màster en Estudis de Cinema i Audiovisual Contemporanis per la Universitat Pompeu Fabra.
Ponent
Es va llicenciar en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i va estudiar cinema als tallers impartits per Víctor Erice i Pedro Costa.
Ponent
Directora i guionista, Carla Simón és graduada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona, després d’haver passat un any a la Universitat de Califòrnia.
Ponent
Escriptor, guionista i realitzador audiovisual. Amb el pseudònim de Carlo Hart va col·laborar en revistes com El Víbora, Alan Smithee i Nosotros somos Los Muertos.
Ponent
És assagista, professor de la Universitat Pompeu Fabra i de l'ESCAC, i membre del consell de redacció de Caimán Cuadernos de Cine i de La Furia Umana.
Ponent
Escriu a Fotogramas, El Español i Rockdelux. Col·labora en el programa “Página Dos” (La 2 de TVE), el Canal TCM i “La Finestra Indiscreta de Catalunya Ràdio”.
Ponent
Periodista especialitzada en cinema i audiovisuals i professora universitària al departament d’Estudis de Comunicació a la Universitat Rovira i Virgili.
Ponent
Doctora en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València, on també va impartir classes de cinema i comunicació. La seva tesis doctoral tractava qüestions de representació de gènere i etnicitat.
Ponent
Guionista de ràdio i televisió. S'ha encarregat de diverses seccions de cinema i sèries en els mitjans en què ha treballat, Ràdio Barcelona-Cadena SER, RAC 1, TV3 i Catalunya Ràdio.
Ponent
Crític i periodista cinematogràfic, escriu a Fotogramas, Rockdelux, Ara i Otros Cines. És l'editor de l'antologia La mirada americana.
Ponent
Crític cinematogràfic d’El Periódico de Catalunya, membre del consell de redacció de Dirigido por i col·laborador de Rockdelux, Sensacine i La Llança.
Ponent
Doctorat en Comuniació Audiovisuals a la Universitat Pompeu Fabra i professor de la mateixa universitat.  Cap del departament de Film Studies de l'ESCAC.
Ponent
Crítica cinematogràfica i professora de l'ESCAC, de La Casa del Cine i d'Estudio de Cine. Ha participat en diversos llibres col·lectius, ha coordinat el volum Very Funny Things.
Ponent
Llicenciat en filosofia i diplomat en teologia i ciències religioses. S’ha especialitzat en l’estudi d’una filosofia intercultural i meditativa, i ha treballat la psicologia humanista i transpersonal.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.