Ciutat i democràcia (Online)

Curs

Ciutat i democràcia

Idees clàssiques per al món que ve

Online
Dirigit per

A càrrec de

Descripció

Entre la ciutat i la democràcia hi ha hagut una tensió fructífera des de ben antic, i en cada lloc s'ha manifestat d'una manera específica. A l'Atenes clàssica van xocar la retòrica i la filosofia: la retòrica va alliberar els homes de la imposició per la força i la filosofia la va qüestionar. Després, les ciutats nord-italianes de la segona meitat de l'edat mitjana, abans del Renaixement, van desenvolupar un incipient republicanisme. Més endavant, ciutats com Barcelona —amb l'urbanisme de Cerdà i el sensualisme de l'arquitectura modernista— o Nova York —amb el periodisme de Joseph Mitchell i altres, que s'interessen pels marges— permeten veure diferents maneres de constituir l'urbs moderna. El curs oferirà un recorregut per tots aquests moments i acabarà amb una reflexió sobre la ciutat hipervigilada i banalitzada d'avui.

A partir de quatre conceptes fonamentals que ja trobem a la Grècia antiga, el cicle de seminaris Idees clàssiques per al món que ve explora la tradició per reflexionar sobre la vida del present i del futur immediat.

Data d'inici
14.04.2021
Data de fi
28.04.2021
Horari
de 18.30 a 20.00 h
Idioma
Català
Modalitat

Online. El curs es podrà seguir en directe i els vídeos també estaran disponibles fins al 30 de maig.
 

Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 35 €
Amb descompte*: 25 €

*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.
Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran d'enviar abans de l'inici del curs una còpia del document que l'acrediti a [email protected]

Un cop t'hagis matriculat, registra't al web.

Arxius adjunts
Sessions
dc. 14.04.2021

Atenes: retòrica i filosofia

Jordi Graupera

dc. 21.04.2021

Les ciutats del nord d'Itàlia i el republicanisme

Jordi Graupera

dc. 28.04.2021

Barcelona, Nova York i la ciutat vigilada

Jordi Graupera

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent

(Barcelona, 1981) és doctor en filosofia per la New School for Social Research de Nova York. Ha treballat de professor i investigador de pensament

Ponent
Filòleg, traductor, escriptor i editor. Recentement ha guanyat el Premi Llibreter de Literatura Catalana 2017 per Els estranys (Edicions de 1984).

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.