La invenció d’Amèrica. Escriptura i imatge com a eines de la conquesta

Curs

La invenció d’Amèrica. Escriptura i imatge com a eines de la conquesta

CURS ONLINE

Dirigit per

A càrrec de

Descripció

El 1965 un grup d’arquitectes, artistes i escriptors van partir de Punta Arenas, a la Patagònia xilena, cap a la localitat boliviana de Santa Cruz de la Sierra, en una travessa pel mar interior d’Amèrica; un mar que van concebre com aquell misteri que va escapar de la cobdícia dels conqueridors i del qual en va néixer un text anomenat Amereida. Amb ell van refundar poèticament aquella terra, amb un llenguatge diferent i molt vinculat al sentit de la seva marxa. Pensaven, com Edmundo O’Gorman, que Amèrica no fou descoberta, sinó que nasqué d’una invenció per la qual Europa s’autodescobria a si mateixa.

Aquest curs parteix d’aquesta possibilitat, la d’una Amèrica indissociable de la interpretació de qui l’albira. Al llarg de quatre sessions buscarem ampliar aquesta perspectiva, tot obrint-la a altres disciplines i autors que ja van créixer al continent i per a qui la identitat no és un concepte fix, sinó un procés vinculat a la nostra aproximació a l’altre.

Data d'inici
15.06.2020
Data de fi
06.07.2020
Horari
De 18.30 a 20.00 h
Idioma
Castellà
Preu

CURS ONLINE AMB PREU ÚNIC: 35 €

El curs es realitzarà amb l'aplicació Zoom.
Us enviarem totes les indicacions per email.

Sessions
dl. 15.06.2020

Fe d’errades

Andrea Valdés

Partint de les cròniques d’Índies, pensarem l’escriptura com a modalitat de conquesta, basant-nos en la interpretació d’O’Gorman i en els escrits més recents d’Ariella Azoulay, per a qui la fotografia no es va inventar al segle XIX sinó el 1492, amb la trobada entre el “nou” i el “vell” món. A això s’hi suma la seva reivindicació de l’errada com a eina d’anàlisi, idea que aquí queda molt justificada i no només perquè Colom cregués haver arribat a l’Índia. Tal com veurem, Amèrica deu el seu nom a una cadena de malentesos i errors d’impressió que donen fe de les pugnes i interessos per imposar un relat en favor d’un altre.

dl. 22.06.2020

Amb unes altres lents

Andrea Valdés

Si a Catatau Paulo Leminski situa Descartes al tròpic, a Historia de Historias de Antonio Pigafetta Héctor Libertella reescriu els diaris d’aquest famós navegant, mentre César Aira descriu com un raig va alterar per sempre la percepció del paisatgista alemany Johann Moritz-Rugendas. En aquest cas, tres ficcions postmodernes desconstrueixen paròdicament l’alteritat a partir de tres personatges reals i la seva relació amb el continent.

dl. 29.06.2020

Èpica funesta

Andrea Valdés

L'holandès Bas Jan Ader es proposà revertir el sentit de la conquesta viatjant del “nou” al “vell” món en un bot de dimensions reduïdes, empresa de la qual no va tornar amb vida i que aquí ens serveix per a enfocar el viatge des d’una dimensió èpica en relació amb dos rodatges de pel·lícula: Fitzcarraldo, de Werner Herzog, i Zama, de Lucrecia Martel. En ambdós films s’hi parla de bogeria, tot i que ofereixen visions diverses del colonialisme: una heroica i l’altra decadent. Com a tancament, revisarem la pel·lícula También la lluvia, d’Icíar Bollaín, remake no anunciat d’un film anterior de Jorge Sanjinés sobre l’acte invasor de fer cinema.

dl. 06.07.2020

Escriptures-pont

Andrea Valdés

L’autoria implica tenir una veu, com bé saben Gloria Anzaldúa, Aurora Levins i Conceição Evaristo, per a qui escriure en primera persona va suposar fer-ho des de la perspectiva dels seus ancestres. La seva identitat es va forjar, a més, en territoris molt singulars: el d’una frontera, una reserva indígena i una favela; construccions sociopolítiques la inèrcia de les quals va cristal·litzar en una escriptura mestissa a la qual el lector europeu haurà d’afinar la seva oïda.

Bibliografia suggerida:

Distraídos venceremos, Andrea Valdés

La invención de América, Edmundo O’Gorman

Potential History: Unlearning Imperialism, Ariella Azoulay

Catatau, Paulo Leminski

¡Cavernícolas!, Héctor Libertella

Zama, Antonio Di Benedetto

La conquista de lo inútil, Werner Herzog

Sociología de la imagen, Silvia R Cusicanqui

Borderlands/La frontera, Gloria Anzaldúa

Esta puente, mi espalda, Cherrie Moraga; Ana Castillo (eds.)

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent

Escriptora i periodista. Ha publicat Distraídos venceremos. Usos y derivas en la escritura autobiográfica (Jekyll & Jill, 2019).

Ponent

Escriptora i periodista. Ha publicat Distraídos venceremos. Usos y derivas en la escritura autobiográfica (Jekyll & Jill, 2019).

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.