Teatre i política

Curs

Teatre i política

Dissidències, provocacions, perplexitats

Dirigit per
Descripció

És possible avui un teatre polític? Existeix? Quines són les seves formes, estratègies i punts de vista? Quin paper s’atorga al públic? Davant un moment en què creixen els totalitarismes i les posicions extremes han envaït els mitjans de comunicació, volem reflexionar sobre la potència del teatre com a espai per a la crítica i sobre el seu poder transformador. Ens preguntem si el teatre pot oferir avui un espai de resistència a l’empenta d’un capitalisme neoliberal que sembla inabordable, ha penetrat en cada racó de la nostra subjectivitat i s’ha fet fort en les formes de producció i de gestió de la cultura i l’art. En aquesta societat virtual en què la tecnologia ocupa un centre inqüestionable i les xarxes socials sovint semblen la nostra primera via de comunicació, potser l’art teatral pot convertir-se en un espai privilegiat de renovació i de dissentiment precisament perquè en ell la trobada entre les persones és encara una raó sine qua non.

Add to Calendar 2019-04-29 02:00:00 2019-06-17 02:00:00 Teatre i política: Dissidències, provocacions, perplexitats És possible avui un teatre polític? Existeix? Quines són les seves formes, estratègies i punts de vista? Quin paper s’atorga al públic? Davant un moment en què creixen els totalitarismes i les posicions extremes han envaït els mitjans de comunicació, volem reflexionar sobre la potència del teatre com a espai per a la crítica i sobre el seu poder transformador. Ens preguntem si el teatre pot oferir avui un espai de resistència a l’empenta d’un capitalisme neoliberal que sembla inabordable, ha penetrat en cada racó de la nostra subjectivitat i s’ha fet fort en les formes de producció i de gestió de la cultura i l’art. En aquesta societat virtual en què la tecnologia ocupa un centre inqüestionable i les xarxes socials sovint semblen la nostra primera via de comunicació, potser l’art teatral pot convertir-se en un espai privilegiat de renovació i de dissentiment precisament perquè en ell la trobada entre les persones és encara una raó sine qua non. Institut d'Humanitats de Barcelona Institut d'Humanitats de Barcelona [email protected] Europe/Madrid public
Data d'inici
29.04.2019
Data de fi
17.06.2019
Horari
De 18.30 h a 20 h
Idioma
Català
Castellà
Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona
Preu

Matrícula: 75 €.
Matrícula amb descompte*: 55 €.
* Estudiants, aturats, pensionistes, més grans de 65 anys i Amics del CCCB. És imprescindible acreditar el motiu del descompte.

Sessions
dl. 29.04.2019

Representació de la política i política de la representació. Una lluita constant.

Carlota Subirós

dl. 06.05.2019

Teatre i memòria.

Laila Ripoll

dl. 13.05.2019

Antonin Artaud i les ombres.

Santiago López Petit

dl. 20.05.2019

El públic i el seu teatre: creació, producció, programació.

Davide Carnevali

dl. 03.06.2019

Panòptic performance.

Joan Morey

dc. 12.06.2019

De Brecht a Brecht. El teatre polític d'ahir i d'avui.

Feliu Formosa Joaquim Armengol

dl. 17.06.2019

Poder i comèdia.

Sonia Arribas

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona

Ponents

Ponent
És dramaturga, directora teatral i traductora. Llicenciada en direcció escènica i dramatúrgia (Premi extraordinari, 1997) i en filologia italiana (Premi d’Honor de la Universitat de Barcelona, 2001).
Ponent

Doctor en Arts escèniques per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb un període d’estudis a la Freie Universität de Berlín.

Ponent

Sabadell, 1934. Poeta, traductor, dramaturg, assagista, actor i director escènic.

Ponent

Mallorca, 1972. Llicenciat i DEA en Belles Arts per la Universitat de Barcelona.

Ponent

Crític teatral i literari. Llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona, crític literari al diari ARA i crític de teatre.

Ponent

Dramaturga i directora escènica. Llicenciada per la Real Escuela Superior de Arte Dramático (RESAD) i titulada en Pedagogia teatral.

Ponent
Químic i filòsof. Durant la dècada de 1960 va treballar en una empresa de vidre recuperada pels seus treballadors alhora que participava en molts dels moviments de resistència social posteriors a la crisi del moviment obrer.
Ponent

Catedràtica al Departament d’Humanitats i directora del Institut de Cultura de la UPF; sòcia de la seu de Catalunya de la Escola lacaniana de psico

Ponent
Dramaturga i professora de dramatúrgia a l'Institut del Teatre, a l'Escola Superior de Coreografia de Barcelona, al MUET (Màster Universitari d'Estudis Teatrals de l' UAB i de l'Institut del Teatre) i a l'Obrador de la Sala Beckett.

L’Institut d’Humanitats es reserva el dret de canviar qualsevol aspecte particular de la programació si les circumstàncies l’hi obliguen.